Gazdaság

Ismét megugrott az építési kedv a családi házaknál

Az energiahatékony új lakások vásárlására vagy építésére elérhető kedvező kamatozású NHP Zöld Otthon Hitel tovább pezsdítheti az ingatlanpiacot

Harminc százalékkal nőtt az építési engedélyek száma az idei év első kilenc hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, bár a járvány előtti szinttől még elmaradt – közölte lapunkkal a Takarék Index. Az élénkülést támogatta, hogy január elsejétől ismét ötszázalékosra csökkent az új lakások áfája. A vidéki városokban és községekben jóval több volt az új építési engedély az első háromnegyed évben, mint Budapesten. A fővárosban nagyobb projektek zajlanak, hosszabb előkészületekkel.

Ismét megugrott az építési kedv a családi házaknál
A társasházépítések is élénkültek tavalyhoz képest
Fotó: MH/Katona László

Élénkülés látszott a budapesti újlakás-piacon miután bejelentették, hogy 2021 januárjától ismét ötszázalékosra csökken az áfakulcs. A Takarék Index elemzői azzal számolnak, hogy az energiahatékony új lakások vásárlására vagy építésére elérhető NHP Zöld Otthon Hitel tovább pezsdítheti az ingatlanpiacot, mert kedvező kamatozású forrást biztosít a vásárlók számára, ráadásul a csokot igénylőknek nullaszázalékos hitelkamat mellett érhető el.

A kiadott építési engedélyek száma 2020 utolsó negyedévében nem mutatott drasztikus növekedést. Az idei első negyedévben az egy évvel korábbi alatt maradt, a második és harmadik negyedév viszont jelentősen javuló számokat hozott. Így az idei év első kilenc hónapjában több mint 22 ezer engedélyt adtak ki, harminc százalékkal többet, mint egy évvel korábban – derül ki a Takarék Index tegnapi közleményéből.

Jelentős különbség mutatkozott 2020-ban és 2021-ben a társasházi és a családi ház jellegű építések dinamikájában. Ez utóbbi tavaly jóval kevésbé esett vissza az előző évekhez képest, a társasházi építéseknél drámaibb volt a csökkenés. A társasházi lakásépítési engedélyek lassabb felfutása nem meglepő, egy társasházi projekt előkészítése és engedélyeztetése hosszabb időt vehet igénybe – tették hozzá.

Budapesten a 2021 januárja és szeptembere között nem látszott javulás az engedélyek számában. Az első negyedév alacsony számot hozott, majd a második negyedévben volt egy jelentős ugrás, de a harmadik ismét mérsékeltebb engedélyezési eredményt mutatott. A budapesti piac lassabb indulásának hátterében szintén a projektek mérete és a hosszabb előkészítés állhat – magyarázták.

Az idei év első három negyedévben a megyei jogú városokban emelkedett az egyszerű bejelentések száma a tavalyi év azonos időszakához képest, emellett élénkültek a társasházépítések is – írták. A kiadott engedélyek száma január és szeptember között meghaladta a 2020 azonos időszakit.

A városokban a családi házak építése jóval magasabb arányt képvisel, mint a megyei jogú városokban, de itt is igaz, hogy jelentős emelkedés volt az egyszerű, és a nem egyszerű bejelentésekben is. A községekben, ahol elsősorban családi házakat építenek, tavaly sem esett vissza a kiadott engedélyek száma.

Az idei év első kilenc hónapjában pedig még jelentősebb volt az építési kedv. Az egyszerű bejelentések száma megközelítette a hatezret, ami a tavalyihoz képest 58 százalékos emelkedést jelentett – részletezték.

Kapcsolódó írásaink