Gazdaság
Előtérbe kerülnek az agrárberuházások
Stabilitásra van szükség
A közleményükben kiemelték, hogy a jelenleginél legalább huszonöt–harminc százalékponttal nagyobb arányban kell feldolgozni a magyar agrártermékeket ahhoz, hogy az élelmiszer-gazdaság nemzetgazdasági súlya és nemzetközi versenyképessége jelentős mértékben megerősörjön.
„A magasfokú feldolgozottság nemcsak a nyereséget növeli, hanem a globális piaci áringadozásokat is csökkenti, és stabilitást, kiszámíthatóságot biztosít az agrárgazdaságnak – hangsúlyozta a bank, aminek a számításai szerint az elmúlt húsz évben a termelői árak ingadozása a három–négyszerese volt a feldolgozói áraknak. „A magyar agrárium évente 5–7 százalékkal növeli hatékonyságát, de a meghatározó uniós országokhoz képest tízszázalékos lemaradásban van – mutattak rá.