Gazdaság

A nyersanyagárak változása miatt lesz még jelentősége a benzinárplafonnak

Hatóságilag rögzített üzemanyagárak

Az elmúlt időszakban két olyan esemény is volt, ami a nyersolajárak csökkenéséhez vezetett – mondta lapunk megkeresésére Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

Kifejtette, az omikron variáns felbukkanásával újra megjelentek a globális piacon a kormányzatok korlátozó intézkedéseinek bevezetésétől való félelmek, amelyek befolyásolták a keresleti várakozásokat. Az OPEC+-országok a legutóbbi ülésükön úgy döntöttek, hogy januártól napi négyszázezer hordóval növelik a kitermelést, ami segítené a kínálati nyomás enyhülését. A globális nyersolajárak csökkenése a hazai üzemanyagok árába is begyűrűzött, ezért a kutaknak már megérheti a 480 forintos árplafon alatt is értékesíteni.

A tendencia beindította a kiskereskedők közötti versenyt. Hortay Olivér ugyanakkor felhívta a figyelmet, az elmúlt napok eseményei alapján úgy tűnik, a nyersolajárak már rövid távon is korrigálhatnak. Az omikron variáns terjedésével kapcsolatos félelmek enyhülnek, ez pozitív irányban befolyásolja a keresleti várakozásokat. Az OPEC+ -rszágok emelése pedig csak kismértékben enyhíti a kínálati nyomást, ráadásul a termelők nyitva hagyták annak a lehetőségét, hogy decemberben még egyszer összeüljenek, és módosítsák korábbi döntésüket.

Ezek hatására az elmúlt napokban a nyersolajárak már a november végi szintet is meghaladták. Ha a növekvő tendencia tovább folytatódik, a hazai üzemanyagárak megint emelkedésnek indulhatnak, lehet még jelentősége az árplafonnak.

Kapcsolódó írásaink