Gazdaság

Az infláció elérhette csúcspontját

A fokozatos enyhítéseknek köszönhetően érdemben felélénkült a szálláshelyek forgalma, a vendégéjszakák száma mintegy nyolcvan százalékkal nőtt a tavalyihoz képest

Az egy évvel korábbihoz képest 79 százalékkal nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten azonban 31 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken októberben regisztrált vendégéjszakák száma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi jelentése szerint. Ugyanakkor novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, míg az idei első három negyedévben 16 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak.

Az infláció elérhette csúcspontját
Egyre több külföldi vendég érkezik, a szálláshelyek bevétele is nőtt
Fotó: MH/Katona László

Jelentős őszi nagyrendezvények és a tavaly szeptember 1-től bevezetett határzár miatt meredeken visszaeső bázis hatására 79 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma októberben, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 20,3 százalékkal, a külföldieké 565 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek fokozatos visszatérését mutatja – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője lapunkhoz eljuttatott kommentárjában.

Kiemelte: a szálláshelyek árbevétele így októberben 109 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a nyári hónapokban teljesen helyreállt. A két évvel ezelőtti októberhez képest a vendégéjszakák száma 21 százalékkal esett vissza, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái tíz százalékkal, a külföldieké 48 százalékos elmaradásban van.

Az első tíz hónapban a vendégéjszakák száma 3,1 százalékkal csökkent, míg a szálláshelyek árbevétele 4,2 százalékkal nőtt, mivel a tavalyi első két hónapot még nem érintette a járvány, ami magasabb bázist eredményez – magyarázta.
Suppan Gergely elmondása szerint a májusi fokozatos nyitással már érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, júniusban még csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők foglalhattak szállást, azonban az 5,5 millió beoltott hatására július 3-tól már nem szükséges a védettségi igazolvány a szállás foglaláshoz, ami további élénküléshez vezetett – fejtette ki a szakértő.

Németh Dávid, a K & H vezető elemzője szerint az idén 5 százalékos, jövőre pedig 4,8 százalékos lehet az éves átlagos infláció. A jelenlegi kilátások szerint jövő év végén is csak 3,5 százalék körüli szintre lassulhat az éves infláció. Az inflációs nyomás miatt a jegybank folytatja a kamatemelési ciklust, a további szigorítások eredményeként várhatóan 4 százalék körüli szintre növekedhet az egyhetes betéti kamat, amely jelenleg az irányadó rátának felel meg.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint az infláció elérhette csúcspontját novemberben, decemberben eddig az üzemanyagárak is mérséklődni látszanak, és a bázishatás is kedvezőbben alakul. Januártól kifut a jövedéki adó és az üzemanyagár-emelkedés hatása a bázisból. Ugyanakkor mindent egybevetve az inflációs cél elérése a korábban előrejelzettnél több időt vehet igénybe, várhatóan csak 2022 után következhet be.

A mezőgazdasági termelői árak drágulása mögött a világszerte jelentősen csökkenő készletek, az élénk nemzetközi kereslet és a takarmánynövények világpiaci árának jelentős növekedése húzódik meg.

Kapcsolódó írásaink