Gazdaság

Megkétszerezte teljesítményét a magyar építőipar 2010 óta

Az építőipar stratégiai ágazat a magyar gazdaságban, az elmúlt tíz évben megkétszerezte teljesítményét és 120 ezerrel növelte munkavállalói számát – jelentette ki Varga Mihály az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének évzáró közgyűlésén. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar építőipari termelés idén 10 százalék felett erősödött és további növekedés várható, ugyanakkor a digitalizációt és a versenyképességet növelni kell az ágazatban.

Megkétszerezte teljesítményét a magyar építőipar 2010 óta
A foglalkoztatást tekintve is jelentős előrelépést ért el az ágazat, 376 ezer embernek ad munkát, 120 ezerrel többet, mint 2010-ben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tárcavezető rámutatott: a járvány hatására bekövetkezett rövid visszaesést követően az idei év első három negyedévében az építőipari termelés ismét 10% feletti nőtt. Mint mondta: a foglalkoztatást tekintve is jelentős előrelépést ért el az ágazat, 376 ezer embernek ad munkát, 120 ezerrel többet, mint 2010-ben.

A miniszter azt is kiemelte, hogy a szektor a járvány alatt is növelni tudta munkavállalói számát, tehát a munkahelyvédelem szempontjából kulcsfontosságú területté vált.

Varga Mihály felhívta a figyelmet: további növekedés várható az építőiparban, ezt a rendelésállomány is alátámasztja, amely 13%-kal magasabb az előző évihez képest. Az ágazat kihívásairól szólva a miniszter elmondta: a járványhelyzet és az energiaárak emelkedése mellett a szakemberutánpótlásról is gondoskodni kell továbbképzéssel, átképzéssel, a munkaszervezés javításával és a jövedelmek növelésével.

A béremelést segítve a kormány jelentősen, 750 milliárd forinttal csökkenti a munkát terhelő adókat a jövő év elejétől – emlékeztetett a tárcavezető. Szintén lehetőségeket rejt magában az alapanyagipar fejlesztése és az árverseny erősítése az építőanyagpiacon.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy szükséges lépés a versenyképesség javítása érdekében az építőipar digitalizációja és az eszközpark megújítása is, amelyhez a kormány eddig is jelentős ösztönzőket, támogatásokat biztosított, erre a jövőben is számíthatnak az ágazat szereplői.

Kapcsolódó írásaink

Odatette magát az építőipar

ĀMagyarország továbbra is első a régióban, a lakóingatlanokra vonatkozó széles körű támogatások jelentős lökést adnak a lakásépítési és -felújítási piacnak