Gazdaság

Szeptemberben is tovább bővült az építőipari termelés

Idén szeptemberben az építőipari termelés 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékét - mondta el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait értékelve Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleményében a parlamenti és stratégiai államtitkár hozzátette, 2010-hez képest a szektor termelése 68,5 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban.

Szeptemberben is tovább bővült az építőipari termelés
ITM: A szektor kilátásai mindenképpen biztatóak, az építőipari kibocsátás ismét érdemben ösztönözheti, húzhatja a növekedést
Fotó: MH/Purger Tamás

Tavaly szeptemberhez képest az épületek építésében több mint 21,2 százalékkal, az egyéb építmények esetében pedig 6,7 százalékkal nőtt a termelés. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokban megindult rendelésemelkedésnek köszönhetően 12,9 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot.

Schanda Tamás kifejtette: "a szektor kilátásai mindenképpen biztatóak, az építőipari kibocsátás ismét érdemben ösztönözheti, húzhatja a növekedést. Az elkövetkező időszakot tekintve az EU-források felhasználása, valamint a vállalati és az állami beruházások, a különböző beruházási támogatások, illetve a kedvezményes kamatozású vállalati beruházási hitelek felhasználásának alakulása is bizakodásra adnak okot. A lakóingatlanokra vonatkozó széles körű támogatások jelentős lökést adnak a lakásépítési és lakás-felújítási piacnak"- mondta.
 

Kapcsolódó írásaink

Kettősség az építőiparban

ĀHétindító. Elképzelhető, hogy a jegybank, átértékelve korábbi jelzését, a várt 15 bázispontos emelésnél nagyobb mértékben növeli majd irányadó rátáját novemberi ülésén