Gazdaság

Hazánk az elektromos autók gyártásában is Európa élvonalába kerül

Az idei év elején jelentették be minden idők legnagyobb zöldmezős beruházását, amelyet egy koreai vállalat hozott Magyarországra - emlékeztetett közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hazánk az elektromos autók gyártásában is Európa élvonalába kerül
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Az év vége most felzárkózott az évkezdéshez, ugyanis szerdán az év második legnagyobb beruházási megállapodása született most meg.

Az EcoPro a világ egyik legnagyobb katódgyártó vállalata, termékei nélkülözhetetlenek az elektromos autók akkumulátoraihoz.

A vállalat első, Koreán kívüli gyára Debrecenben épül meg, ami egyben Európa első katódgyárát is jelenti majd. Ezzel nemcsak Magyarország szerepe erősödik tovább az európai elektromos autógyártásban, de a 264 milliárd forintos gigaberuházás első körben 631 embernek fog munkát adni a térségben - hívta fel a figyelmet a külgazdasági és külügyminiszter.

Objektum doboz

Az elektromos autók akkumulátorainak alkatrészeit gyártó Bumchun vállalatnak pedig egyetlen Koreán kívüli gyára van, mégpedig Salgótarjában, ahol 148-an állnak alkalmazásban.

Jelenleg egy 41 milliárd forintos gyáregység építése zajlik, melyet jövő évben fejeznek be, ezzel egyidőben egy gyártósoron már most is el tudott indulni a termelés - tette hozzá Szijjártó Péter.

A cég termékei iránt egyre nagyobb a kereslet, ezért a szerdai egyeztetés témája a salgótarjáni gyártóbázis bővítése volt. A négy újonnan tervezett gyártósor többszáz új munkahelyet fog teremteni.

Papp László: Debrecen a gazdasági korszakváltás zászlóshajója lehet

Debrecen lehet a tiszta energetikai alapokra épülő gazdasági korszakváltás egyik zászlóshajója - mondta a város polgármestere szerdán sajtótájékoztatón annak kapcsán, hogy a városban építi fel első Dél-Koreán kívüli gyárát az akkumulátor-alkatrészek gyártásával foglalkozó Eco-Pro BM cégcsoport.

Papp László (Fidesz-KDNP) jelezte: a 264 milliárd forintos - több mint 700 millió eurós - beruházással 631 új munkahely jön létre; a gyárat a déli ipari övezet 36 hektáros területén építik fel.

Hozzátette: 2015 óta, a dél-koreai fejlesztéssel együtt, ezermilliárd forintot meghaladó működőtőke érkezett Debrecenbe, és több mint tízezer új munkahely létesült ebben az időszakban.

A polgármester elmondta azt is, hogy az akkumulátor-katódokat gyártó Eco-Pro BM árbevétele 15 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, ezen a területen is együttműködésre számítanak a jövőben a Debreceni Egyetemmel, ahol jelenleg 150 dél-koreai hallgató tanul.

Papp László szerint az e-mobilitás szerepének dinamikus növekedésével Debrecen a 21. század egyik nyertese lehet. Utalt rá, hogy a BMW új gyárának üzembe helyezésével Debrecen az elektromobilitás egyik központja lesz, ebbe a sorba illeszkedik az ugyancsak elektromos autók akkumulátoraihoz alkatrészeket gyártó kínai Semcorp, illetve a dél-koreai Eco-Pro BM debreceni üzeme is.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője elismerően beszélt a magyar kormány gazdaságfejlesztési stratégiájáról, amelynek köszönhetően számos, magas hozzáadott értéket képviselő gyártóüzem, illetve szolgáltatás települ az országba.

A politikus azt mondta, a beruházásokhoz nyújtott vissza nem térítendő támogatások egyfajta üzleti befektetések is, amelyek 5-10 év távlatában adóbevételekben térülnek meg. A dél-koreai gyár debreceni beruházása a kormány egyedi támogatásával valósul meg, amelyet a nagyságrend miatt az Európai Unióval még egyeztetni kell - fűzte hozzá.

Pósán László, a leendő gyárnak is otthont adó, déli városrész fideszes képviselője azt mondta, hogy a nemzetközi repülőtérnek is helyet biztosító térség ma Debrecen leggyorsabban átalakuló, és legnagyobb mértékben fejlődő területe.

A kormánypárti politikus szerint Debrecen a legújabb kori ipari forradalom meghatározó szereplője, de nemcsak itthon, hanem Európában, és a betelepülő cégeket tekintve a világban is.

Kapcsolódó írásaink