Gazdaság

Deutsch Tamás: Magyarország követendő példa a forrásfelhasználásban

Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer

A tegnap bemutatott európai parlamenti tanulmány a tagállamok ellenőrző rendszereit és csalás elleni erőfeszítéseit hasonlítja össze.

A magyarországi fejlesztéspolitikai egységes informatikai támogató- és ellenőrzőrendszerek, mint bevált és hatékony gyakorlat kiváló példái szerepelnek a megjelent tanulmányban. Magyarország a nemzeti csalás elleni stratégiák vonatkozásában az uniós élbolyban található, ugyanis eddig összesen 13 tagállam rendelkezik csak elfogadott és az európai bizottság által jóváhagyott nemzeti stratégiával – áll a költségvetési ellenőrző bizottságban bemutatott tanulmányban.

Deutsch Tamás sajtóközleményében kiemelt példaként szerepel a magyarországi Fejlesztéspolitika Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) létrehozása, amely az uniós források kezelésére kialakítandó egységes informatikai adatbázis. Mint kiderült, a rendszerben valamennyi pályázó automatikus ellenőrzésen esik át, valamint minden szerződés és kifizetés regisztrálásra kerül.

Elmondása szerint a FAIR széles körű alkalmazásával egy olyan egységes és az uniós források felhasználásával kapcsolatos valamennyi információt tartalmazó adatbázis kerül kialakításra, amely elengedhetetlen a csalás és szabálytalanságok elleni hatékony fellépéshez. Létrehozására az Európai Bizottság régóta sürgeti a tagállamokat, de közülük csak néhány tudta eddig megvalósítani – mondta.

Kapcsolódó írásaink