Gazdaság

Nagykanizsa is a modern városok sorába lépett

A Kanizsa Aréna multifunkcionális csarnok helyet ad a kultúrának és a közművelődésnek, valamint olyan konferenciáknak, amelyeknek eddig nem volt megfelelő helyszín

Az Orbán-kormány által megvalósított Modern Városok Program 2015-ös indításával Nagykanizsa is jelentős forrásokhoz jutott, így vált lehetségessé a többfunkciós aréna megépítése, a jövőben pedig további tízmilliárdok érkezhetnek beruházások, kezdeményezések támogatására.

Nagykanizsa is a modern városok sorába lépett
A megnyitó hétvégéjén nagykanizsai művészeti csoportok és egyesületek bemutatóival, valamint interaktív gyermekprogramokkal készültek a Kanizsa Aréna üzemeltetői
Fotó: MTI/Varga György

Átadták szombaton Nagykanizsán a Modern Városok Program keretében mintegy 15 milliárd forintból felépült Kanizsa Aréna multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokot. Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a térség országgyűlési képviselőjeként az avatón azt mondta: a Kanizsa Aréna több mint egy sportcélú létesítmény, mert helyet ad a kultúrának és a közművelődésnek is.

Az igény szerint alakítható belső terével, háromezer férőhelyes nézőterével olyan művészeti eseményeknek és kiállításoknak, vásároknak, konferenciáknak adhat otthont, amelyekre eddig nem volt megfelelő helyszín a városban – tette hozzá.

Kifejtette, hogy Nagykanizsa és környékének gazdasági fejlődése, az elért eredmények megtartása és továbbfejlesztése csak akkor lesz lehetséges, ha a térség jelentős mértékben kiegészíti gazdasági profilját más, napjainkban húzóerőnek tekinthető ágazatokkal. Ide sorolta az aktív turizmus felfuttatását a környékbeli kistelepülésekkel együttműködve.

A képviselő megjegyezte, hogy az Orbán-kormány által megvalósított Modern Városok Program 2015-ös indításával lett forrás a nagykanizsai aréna megépítésére is, a jövőben pedig további tízmilliárdok érkezhetnek beruházások, kezdeményezések támogatására.

Balogh László, a város polgármestere az átadón azt emelte ki, hogy két év alatt, a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében készült el a tizenkétezer ezer négyzetméteres sport- és rendezvénycsarnok, amelynek küzdőterén két kézilabda- vagy három kosárlabdapálya fér el.

Az épületet a fenntarthatóság érdekében hőszivattyú és napelemes rendszer látja el energiával, ami azért is lényeges, mert Nagykanizsa a körforgásos gazdaság mintavárosává kíván válni. Az új létesítmény ezért már „környezetbarát, energiatakarékos, hatékony vízgazdálkodású, szembetűnően zöld környezetű” épületként készült el – ismertette a polgármester.

Dormán József, a ZÁÉV vezérigazgatója egyéb adatok mellett azt is elmondta: több mint 500 személyautónak és 14 autóbusznak alakítottak ki parkolóhelyet, továbbá 300 kerékpár elhelyezésére alkalmas tároló is készült a Kanizsa Aréna építésével együtt.

A megnyitó hétvégéjén nagykanizsai művészeti csoportok és egyesületek bemutatóival, valamint interaktív gyermekprogramokkal készültek a Kanizsa Aréna üzemeltetői.

Kapcsolódó írásaink