Gazdaság

Tizenötezer kilométernyi kerékpárút országszerte

A Modern Városok Program részeként épült meg a Győrt Pannonhalmával összekötő bicikliút 18,4 kilométer hosszan, nettó 1,7 milliárd forintból

Országszerte folyamatosan javulnak a kerékpáros infrastruktúra feltételei, az elmúlt évtizedben sokat tett a kormány azért, hogy a korábban jellemzően szigetszerű fejlesztéseket hálózatba kapcsolják.

Tizenötezer kilométernyi kerékpárút országszerte
Gréz Tibor, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője, Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát, Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere, Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője, Schmiedt Henrik, Nyúl polgármestere, Tóth Sándor, a Colas Út Zrt. vezérigazgatója és Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárút átadóünnepségén
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A hazai kerékpárút-hálózat hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert – hangoztatta az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Écsen, ahol átadták a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpárutat. Mosóczi László elmondta, a tárca folyamatosan javítja a kerékpáros infrastruktúra feltételeit, országszerte mintegy 850 kilométernyi kerékpárút kivitelezését és előkészítését támogatják ötvenmilliárd forinttal.

A Modern Városok Program részeként, a tárca támogatásával épült meg a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpárút 18,4 kilométer hosszan, nettó 1,7 milliárd forintból.

Mosóczi László kitért rá, teljes hosszában megújítják a balatoni bringakört, valamint kiépítik a kerékpáros összeköttetést a főváros és a Balaton között.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország – Hollandia és Dánia után – Európa harmadik legjelentősebb kerékpáros nemzete, az elmúlt évtizedben sokat tett a kormány azért, hogy a korábban jellem­zően szigetszerű fejlesztéseket hálózatba kapcsolják. Példaként említette, hogy Győr-Moson-Sopron megye és a Balaton térségének kerékpáros kapcsolatát jelentősen javította, hogy tavaly kijelölték az ajánlott túraútvonalat Pannonhalma és Balatonfüred között. Kiemelte azt is, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. több mint ezer kilométer kerékpárút karbantartási feladatait vette át az önkormányzatoktól, nagyobb szerepet vállalva a kerékpáros úthálózat fejlesztésében.

Mosóczi László kitért arra is, hogy a Sopron-Fertőd turisztikai fejlesztési térség területén növelik a kerékpárosbarát szolgáltatásokat, és élénkítik a kerékpáros turizmust. Már megújult a Sopron és Fertőrákos közötti kerékpárút, Sopron és Harka között pedig kerékpározható erdei utat építenek ki - mondta. Az államtitkár kiemelte, hogy jelentős megyei beruházásnak számít a Dunakiliti és a szlovákiai Doborgaz (Dobrohost) közötti gyalogos és kerékpáros Duna-híd, amely a tervek szerint 2023-ban készül el. A beruházás további részeként megépül a Dunakilitit Mosonmagyaróvárral és Jánosso­morjával összekötő kerékpárút is – jelezte.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos felidézte, hogy 2010 óta 1700 kilométer kerékpárút épült, az idén pedig több mint 250 kilométert adtak át.

A kormány négymilliárd forintot biztosít arra, hogy a következő ciklus fejlesztéseit megtervezzék annak érdekében, hogy az utak építése gyorsabb legyen – tette hozzá.

Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, a térséget érintő jövőbeli kerékpáros fejlesztések közé tartozik a Győr és Komárom közötti összeköttetés, a Ménfőcsanak, Tényő és Sokorópátka közti bicikliút, valamint a Győr és Győrújbarát közötti kerékpárút megvalósítása.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom