Gazdaság

Matolcsy György: Az energiaárak megugrása a jövő hírnöke

Véletlen egybeesésnek tűnik, hogy az európai gázárak az elmúlt hónapokban több tényező eredményeképpen erősen emelkedtek. Az alacsony tartalékszint, a szűkös orosz kínálat, az Északi-tenger szélcsendes időjárása, Kína szénigénye, a folyékony gáz iránti ázsiai kereslet és az európai karbonkvóták áremelkedése együttesen hatalmas mértékű földgázár-növekedést okozott - reagált Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke a a „What is behind rocketing natural-gas prices?” („Mi áll a földgázárak megugrása mögött?”) című The Economist- ban megjelent cikkre.

Matolcsy György: Az energiaárak megugrása a jövő hírnöke
Matolcsy György: Az energiaárak megugrása a jövő hírnöke
Fotó: MH

De nem csak véletlen egybeesésről van szó. A jelenlegi energiaválsághoz hozzájárul a kereslet és a kínálat, a szabályozás hiánya és a túlszabályozás, az EU gyengesége, és egyes nagy tagországok energiaszektorának strukturális problémái is - írta a jegybankelnök.

És ez a miniválság mindenekelőtt az alternatívák hiányának, valamint az európai gazdaság gyenge versenyképességének tudható be. Az Egyesült Államok és Ázsia sokkal jobb állapotban került ki a Covid-19 okozta krízisből, mint az EU. A mostani energiaválság csak a 2020-as években várható energiasokkok előszelének tűnik.

Kapcsolódó írásaink