Gazdaság

Matolcsy György: Ez az Egyesült Államok „japánosodása”?

A medián becslés szerint az Egyesült Államok GDP-növekedése idén 7 százalékos lehet. A munkanélküliségi ráta 4,5 százalékra csökken, és a következő két évben tovább eshet. A maginfláció az előrejelzések szerint 3 százalékos lesz, majd 2022-ben 2,1-re csökken - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke válaszként a „Fed officials sketch out conditions for scaling back monetary support” („A Fed vezetői a monetáris támogatás visszafogásának feltételeiről beszélnek”) című cikkre (Colby Smith, FT, US economy, 2021. augusztus 4.) a jegybank honlapján, szerdán.

Matolcsy György: Ez az Egyesült Államok „japánosodása”?
Matolcsy György: Ez az Egyesült Államok „japánosodása”?
Fotó: MH/Katona László

„Ezt figyelembe véve érthető a Fed azon döntése, hogy megvonja a monetáris politikai támogatást. De az első kamatemelések csak 2023-ban jöhetnek” - mutatott rá Matolcsy, aki szerint a Fed egyes vezetői látják ezt, és sürgetik a jegybankot, hogy mielőbb és minél gyorsabban cselekedjen. Bár elismerik, hogy „van még mozgástér arra, hogy ezt az év végéig lépjék meg”.

„Lehetséges, hogy az USA megismétli a Japán által az 1990 és 2010 közti »elvesztegetett évtizedekben« elkövetett monetáris politikai hibákat, ezzel a historikusan magas államadósságot halmozhat fel, fenntarthatatlan inflációt gerjeszthet (ami Japánban negatív, az Egyesült Államokban pedig pozitív), és lassú növekedést okozhat” - írta a jegybankelnök, hozzátéve: még az óriások is indulhatnak apró lépésekkel, hogy aztán mégis időben érkezzenek meg.

Kapcsolódó írásaink