Gazdaság

A műtrágya drágulása a fogyasztókig gyűrűzik

A gazdákat évekig becsapó Nitrogénművek Zrt. vállalatcsoport az elmúlt hetek nyomás­gyakorlása után örömteli módon mégis hajlandó ellátni a hazai piacot – mondta Győrffy Balázs

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt szorgalmazta tegnapi székesfehérvári sajtótájékoztatóján, hogy legyen biztosított a magyar gazdák műtrágya-ellátottsága a szükséges mértékig, de ne több pénzért, mint amit a piac diktálna.

A műtrágya drágulása a fogyasztókig gyűrűzik
A talaj tápanyag-utánpótlása hatással van a termésmennyiségre
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A közelmúltban tapasztalt világpiaci árrobbanással és a hazai pia-con a műtrágyák árát negatívan befolyásoló kartellezéssel kapcsolatban Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy a műtrágya olyan input-anyaga a növénytermesztésnek, amely nem pótolható mással, egyfajta üzemanyag, ami az elvárt termésszinthez szükséges. A NAK elnöke megjegyezte, hogy a műtrágyák ára az élelmiszerárakra is kihat, így azok emelkedése egészen a fogyasztókig gyűrűzik.

Győrffy Balázs emlékeztetett arra, hogy a műtrágyák előállításához nélkülözhetetlen földgáz ára egy év alatt tízszeresére nőtt, ám az elmúlt hetekben az októberi csúcsárhoz képest csökkent. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által a piac korlátozása és az import szűkítése miatt rekordbírságot kapott, a hazai piacon monopolhelyzetben lévő Nitrogénművek Zrt. ennek ellenére újabb áremelést jelentett be, amit már nem indokolnak a világpiaci árak – tette hozzá.

Ahogy arról már lapunk korábban beszámolt, fogyasztók millióinak okozott kárt Bige László műtrágyakirály, amellyel kapcsolatban november 15-én kérdést is tett fel Győrffy Balázs a parlamentben az azonnali kérdések órájában. A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa még fenyegetésnek beillő nyilatkozatot is tett a gazdák irányába – írta –, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket. Győrffy Balázs hangsúlyozta: minden lehetséges eszközzel garantálni kell a gazdálkodók műtrágyaellátását.

A NAK elnöke elmondta, hogy a nitrogéntartalmú műtrágyák ára a négyszeresére nőtt az elmúlt időszakban, ami azt jelenti, hogy egy intenzív gazdálkodást folytató gazda egy hektáron nyolcvanezer helyett ma kétszázötvenezer forintnyi műtrágyát használ el.

A gazdákat évekig becsapó Nitrogénművek Zrt. vállalatcsoport a GVH döntése után nem megbánást tanúsított, hanem fenyegetőzött, de az elmúlt hetek nyomásgyakorlása után örömteli módon mégis hajlandó a hazai piacot ellátni – közölte a NAK elnöke.

Elmondása szerint a magyar műtrágyapiacon a hazai műtrágyák részaránya hatvan százalék, a többi importból kerül az országba, ugyanakkor utóbbiak jellemzően valamivel drágábbak. Megjegyezte, hogy a Nitrogénművek képes lenne ennél többet is a magyar piacra juttatni, ráadásul a péti gyáruk igen modern, vagyis alacsonyabb önköltséggel állítanak elő műtrágyát, mint a környező országok piaci szereplői.

Bige László áremeléseinek köszönhetően a jelenlegi műtrágyaárak 2,5–3-szorosai a korábbiaknak, semmi nem indokolt ilyen mértékű drágulást – mondta Farkas Sándor, az Agrárminiszté-rium parlamenti államtitkára tegnap Szolnokon.

Az államtitkár elfogadhatatlannak, sőt felháborítónak tartja azt, hogy az elmúlt napokban a baloldali előválasztásokon nyerő miniszterelnök-jelöltnek Bige László annyi pénzt ígért, amennyit nem szégyell, illetve amennyit kér.

Továbbá azt is leszögezte, hogyjelen pillanatban kialakult ára van a műtrágyának, a kormány pedig megfelelő egyeztetések után el fogja eldönteni, hogy milyen beavatkozást kíván majd tenni.

Kapcsolódó írásaink