Gazdaság

Kormányzati segítség a munkahelyekért

Több mint három évtizedes csúcson van hazánkban a foglalkoztatás, mintegy 4,7 millió ember dolgozik

A munkaadók visszajelzése alapján bővítették a Vállalkozások munkaerő-támogatása programot, hogy a munkavállalók felfrissíthessék ismereteiket, az adott munkahelyen szükséges tudásra koncentrálva – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában tegnap.

Kormányzati segítség a munkahelyekért
Bodó Sándor: Jelentős munkaerő­piaci támogatások indultak
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kormányzati intézkedések, munkaerőpiaci támogatási programok is segítették a magyar álláskeresők számának csökkenését – hangsúlyozta Bodó Sándor tegnap az M1 aktuális csatornán.

A kormány a járvány miatt jelentős forrásokkal célzott munkaerőpiaci támogatási programokat indított, köztük munkahelymegtartásra, munkahelyteremtésre – emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve: kiderült, hogy foglalkoztatási szempontból ezekkel a lépésekkel a pandémia kezelhető. Ez idő alatt a keresetek nem torpantak meg: idén a gazdaság teljesítménye átlagosan nyolcszázalékos bérfejlesztést tett lehetővé, jövő év januártól a minimálbér és garantált bérminimum emelkedése húzóerő lesz, és a magasabb bérek esetében két számjegyű béremelés is lehet ágazatoktól függően – hangsúlyozta.

Magyarországon több mint három évtizedes csúcson van a foglalkoztatás, mintegy 4,7 millió ember dolgozik. Van még némi tartalék a foglalkoztatásban, segíteni kell a regisztrált álláskeresők elhelyezkedését – hívta fel a figyelmet. A munkaadók képzett dolgozókat keresnek, ezért kiterjesztik a Vállalkozások munkaerő-támogatása programot további, a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetben lévőkre is – államtitkár. Megjegyezte: a legfrissebb elemzések szerint a régebben szerzett végzettséggel, szakmai ismeretekkel rendelkező munkavállalók nem biztos, hogy megfelelnek a kor legújabb kihívásainak, így őket is bevették a programba.

Kapcsolódó írásaink

Munkaerőpiaci sikertörténet Európában

ĀA gyorsabb átoltottságnak köszönhetően az iskolák korábban kinyithattak, mint más országokban, és így a nők is korábban tudtak visszatérni a munkaerőpiacra