Gazdaság

Bige kartellezése 36 milliárdos kárt okozhatott a magyar gazdáknak

Nagy István agrárminiszter közlése szerint Bige László kartellezése 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.

Bige kartellezése 36 milliárdos kárt okozhatott a magyar gazdáknak
Bige László
Fotó: MH

Az agrárminiszter csütörtökön a Facebookon közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon, hiszen így nemcsak a vidéket sodorja nehéz helyzetbe, hanem egész Magyarországot.

Felidézte: a GVH-val együttműködő szereplők adataiból a kartellezés ténye kiderült, Bige Lászlót a GVH több mint 11 milliárd forintra bírságolta. A tárcavezető hozzátette: tudomása szerint senki nem biztatta arra a gazdákat, hogy ne vegyék meg a műtrágyát, Bige igyekezett vásárlási kényszerbe hozni a termelőket, hiszen azt mondta, hogy decemberben egy napig szolgálják ki a magyar vevőket.

A miniszter rámutatott: a baloldali milliárdos most már hiába próbál ebből kihátrálni, késő, ugyanis a gazdák szemében és a közvélemény előtt is elveszítette minden szavahihetőségét, hitelességét.

Nagy István úgy fogalmazott: Bige László a gazdák és a magyar családok kárán nyerészkedik, és tenné ezt tovább, ezt pedig agrárminiszterként és a magyar kormány tagjaként nem hagyhatja. Levele legvégén számszerűsítette a vörösbáró által okozott károkat: számításaik szerint hét év alatt Bige László kartellezése 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.

Mint ahogy arról többször is írtunk, Bige László közismerten jó kapcsolatot ápol baloldali politikai körökkel, emellett pedig komoly összeggel támogatja is őket, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének előválasztási kampányát is több millió forinttal segítette, emellett pedig jelezte, hogy később is kész anyagilag támogatni Márki-Zay kampányát.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjéről mindenesetre elég sokat elmond, hogy szó nélkül képes elfogadni egy olyan ember pénzét, aki milliárdokkal károsította meg a magyar gazdákat.

Mindezt a kárt hét év alatt hozta össze Bige

Hét év alatt 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak Bige László kartellezése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Németh Gergellyel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnökével tartott sajtótájékoztatóján Mosonmagyaróváron pénteken.

Nagy István úgy fogalmazott, Bige László a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. tulajdonosa „komoly csapást mért a magyar mezőgazdaságra” azzal, hogy piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelte a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett. Hozzátette, az előző évekhez képest a műtrágya ára négyszeresére növekedett: míg egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, jelenleg már 205-255 ezer forint értékben tud csak a földjére műtrágyát juttatni.

Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „vérlázító és megengedhetetlen, amit Bige László művel a gazdákkal”, hiszen semmi nem indokolta, hogy 4-4,5 szeresére emelkedjen a nitrogénműtrágya ára. Emlékeztetett, egy évvel ezelőtt 5000 - 5800 forintot kértek 100 kg műtrágyáért.

A megyei elnök szerint politikai célokra gyűjtött extraprofitról van szó, Bige László pedig teljesen összemosta a gazdaságot a politikával. Rámutatott, a cégtulajdonos egy olyan ember kampányát segíti, aki „a gazdákat földadóra szeretné kényszeríteni”.

Németh Gergely arra kérte az agrárminisztert, járjon közben a kormánynál, és ha kell, teremtsék meg a lehetőségét a hazai nitrogénműtrágya-gyárak stratégiai fontosságú üzemmé való nyilvánításának, hogy ne tudják azokat politikai célokra felhasználni.

Kapcsolódó írásaink