Belföld

„Forintban kifejezhetetlen a kár, amit Bige László okoz a gazdáknak”

Forintban nem lehet kifejezni azt a kárt, amit - a magas gázárak ürügyén - Bige László monopolhelyzetben lévő cége okoz a magyar gazdáknak a nitrogén alapú műtrágya extra magasra emelt árával - mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke Egerben, sajtótájékoztatón szerdán.

„Forintban kifejezhetetlen a kár, amit Bige László okoz a gazdáknak”
Bige László nem meggyőződésből, hanem érdekből áll a baloldal mögé
Fotó: MH

Jakab István úgy fogalmazott: a baloldalhoz köthető, azt pénzelő vállalkozó nem most kezdte, hét éven át kartellezett, növelve ezzel az emberek kiszolgáltatottságát. A Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott 14,1 milliárd forintos bírság jelzi a visszaélés mértékét - fűzte hozzá.

A magas gázár ürügyén a vállalkozó egyszerűen megzsarolta a gazdákat - jelentette ki a Magosz elnöke. Egy éve még tonnánként 50 ezer forint volt a műtrágya ára, majd előbb 210 ezer, ma pedig már 230 ezer forintba kerül, miután a vállalkozó egy napot adott a gazdáknak a korábbi áron való jegyzésre.

„Tisztességes vállalkozótól ez a zsarolás nem fogadható el” - hangoztatta Jakab István. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) egyeztetve a Magosz és a NAK kéréssel fordult a kormányhoz, hogy a lehető leghatározottabban és következetesen járjon el, mert a helyzet így nem tartható. Várják ezért a további hatósági intézkedéseket.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott arról beszélt, hogy több mint félmillió ember él az agrárgazdaságból az országban, Heves megyében több mint 22 ezer. A magyar állam szövetséget kötött a magyar gazdákkal, és ennek megfelelően többször megvédte már őket, például az elhibázott brüsszeli tervekkel szemben.

„A magyar gazdák számíthatnak Orbán Viktorra, a kormányra, a Fideszre és a KDNP-re, nem számíthatnak azonban semmi jóra attól a baloldaltól, amelyikhez a padlássöprés, a termelőszövetkezetekbe kényszerítés köthető” - jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Kiemelte: a gazdák kárán nyerészkedő milliárdos a magyarországi baloldal pénzügyi támogatója. Ennek nem szabad felülni. „Magyarország előre megy, nem hátra” - mondta.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezetének elnöke felháborítónak nevezte azt, ami most a műtrágya árával történik. Az elszabadult árak miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a gazdálkodók. Történik mindez egy monopol helyzetben lévő vállalkozó miatt. „Visszautasítjuk ezt az extrém áremelést” - mondta a megyei kamarai elnök.

Bige László Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt kampányát már így is több millió forinttal támogatta, illetve felajánlotta, hogy a továbbiakban is finanszírozza a politikus kiadásait. Márki-Zay minden alkalommal védelmébe veszi Bigét és elfogad minden támogatást, mit sem törődve azzal, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a magyar gazdákat sarokba szorító vörösbáró cégére tizenegymilliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt, az ügyészség pedig egy másik ügyben vesztegetés és hűtlen kezelés miatt vádat emelt a vállalkozóval szemben. Bige azt remélheti, egy esetleges kormányváltás esetén megúszhatja a rekordbüntetés befizetését.

Kapcsolódó írásaink