Gazdaság

Elegendő mozgásteret teremtett magának a Magyar Nemzeti Bank

Új szakaszstratégia

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) december 1-jei hatállyal az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,60 százalékra, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 4,10 százalékra emelte.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője elmondta, hogy a múlt héten az egyhetes betéti tenderen a kamat már 2,9 százalékra emelkedett, és ezzel megközelítette a kamatfolyosó felső szélét, ami korlátot jelent. Az MNB ezen a héten csütörtökön a mostani döntés nélkül már nem tudott volna érdemben szigorítani – jegyezte meg.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője lapunkhoz eljuttatott elemzésében rámutatott, hogy a kamatfolyosó kiszélesítése és felfelé aszimmetrikussá tétele szervesen illeszkedik a monetáris politika új szakaszának stratégiájába. Az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében fontos, hogy a jegybank számára elegendő mozgástér álljon rendelkezésre, biztosítva a gyorsan változó környezetből fakadó kockázatok hatékony kezelését. A jelenlegi kockázatok figyelembevételével Suppan Gergely arra számít, hogy az egyhetes betéti kamat négy százalékig emelkedhet a jövő év első negyedévében.

Kapcsolódó írásaink