Gazdaság

Átütemezhetők a moratóriumból kikerült hitelek

A futamidő-hosszabbításhoz szerződésmódosítást kell kezdeményezni a banknál, amelynek egyszeri költségei lehetnek – figyelmeztet a jegybank

Ha az adott konstrukció lehetővé teszi, van mód az újból fizetendő hitelek törlesztőrészletét a futamidő növelésével módosítani. Lakáshitelek esetén a hosszabbítás időtartama nem azonos a konstrukció maximális futamidejével. Noha a moratóriumba belépni már nem lehet, több pénzintézet kínál fizetéskönnyítő lehetőséget, például hitelkiváltást ügyfeleinek.

Átütemezhetők a moratóriumból kikerült hitelek
Több pénzintézet kínál hitelkiváltási lehetőséget
Fotó: MH

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) júliusi, a honlapján is közzétett vezetői körlevelében jelezte: elvárja, hogy a törlesztési moratórium kapcsán érintett hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások, fióktelepek ne számítsanak fel előtörlesztési, illetve szerződésmódosítási díjat akkor, ha ügyfelük jelzi számukra: szeretné részlegesen vagy teljesen előtörleszteni a fizetési stop kapcsán felhalmozódott kamat- és díjtartozását – emlékeztetett lapunk megkeresésére a törlesztési haladékkal kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya.

Hozzátették, a jegybank felügyeleti szabályozó dokumentumában szorgalmazza, hogy az ügyfeleknek legyen lehetőségük díjmentes szerződésmódosításra akkor is, ha a meghosszabbított futamidő mérséklése érdekében önkéntesen magasabb összegű havi törlesztőrészlet megfizetését vállalják. A lakossági ügyfelek esetében a pénzügyi intézményeknek ennek kapcsán természetesen figyelembe kell venniük a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó adósságfék-szabály előírásait is. A Magyar Nemzeti Bank elvárja, hogy e díjmentes szerződésmódosítási lehetőségeket a pénzügyi intézmények legalább 2022. december 31-ig biztosítsák ügyfeleik számára. További elvárás, hogy a pénzügyi intézmények minderről a honlapjukon is tájékoztatást nyújtsanak ügyfeleiknek – magyarázták a közleményben.

Emlékeztettek még többek között arra is, hogy a Magyar Bankszövetség a jegybank kezdeményezése nyomán júliusban közleményben jelezte, hogy támogatja a jegybanki vezetői körlevél alkalmazását. A hitelintézetek eddigi nyilvános kommunikáció­juk alapján végrehajtják annak javaslatait.

Amennyiben az adott hitelkonstrukció jellemzői lehetővé teszik, van mód arra is, hogy az ügyfél – alacsonyabb törlesztőrészlet mellett – hitele futamidejét meghosszabbíttassa. Az indokláshoz egyes bankok igazolást – betegségnél például táppénzes papírt, munkahelyi elbocsátásnál felmondólevelet – kérnek arról, hogy az ügyfél élethelyzete tényleg rosszabbra fordult – mutat rá a jegybanki szakértői válasz.

Egyes hitelintézeteknél az adott hiteltípus maximális futamidejéig, ám másoknál csak korlátozottan (például lakáshitelnél tíz évre) történhet meg a hosszabbítás. Ennek mértékét a továbbiakban az ügyfél életkora is befolyásolhatja (van olyan bank, ahol a futamidő lejártakor nem lehet idősebb hetvenévesnél) a konstrukció szerződéses feltételei szerint.

Mint kiderült, a futamidő-hosszabbításhoz szerződésmódosítást kell kezdeményezni a banknál, amelynek egyszeri költségei lehetnek. Hosszabb futamidő esetén összességében majd több pénzt is kell fizetni ugyanazért a hitelért, hiszen a több év alatt több kamat, költség rakódik a bank által hitelezett összegre.

Kapcsolódó írásaink