Belföld

Multikat támogatna a lakosság helyett

A baloldali miniszterelnök-jelölt közjogi stábjának vezetője alkotmányos puccstól sem riadna vissza

A baloldal miniszterelnök-jelöltje mindenben Brüsszel kottájából játszik, legyen szó energiapolitikáról vagy éppen bevándorlásról.

Multikat támogatna a lakosság helyett
Márki-Zay Péter szerint a rezsicsökkentés hatalmas átverés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mint ismeretes, Márki-Zay Péter hetek óta előszeretettel támadja a rezsicsökkentést, illetve a lakossági benzinárplafon bevezetését is. Legutóbb odáig ment, hogy egy videójában a rezsicsökkentést hatalmas átverésnek nevezte, mondván, az csak húsz százalékot spórol meg az embereknek.

Az alternatíva, amit felkínált, nem éppen barátságos: „Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni: le kell szigetelni a házakat.” Természetesen a lakosság terheit csökkentő intézkedéseken túl Márki-Zaynak problémája akadt a szavazókkal is, akik hisznek az ilyen intézkedésekben. Őket sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz hasonlította.

A politikus minden jel szerint sokkal szívesebben választja a multinacionális cégeket a lakosság helyett, és nincs ez másképpen a benzinárplafon esetében sem. Az sem meglepő, hogy bevándorlás terén is Brüsszel kottájából játszik. Hogy valóban nagy a megfelelési kényszer Márki-Zay Péterben, afelől nem lehet túl sok kétségünk. A napokban Fleck Zoltán, a miniszterelnök-jelölt közjogi stábjának vezetője a 444-nek adott interjút, amelyben az alkotmány többség nélküli átírásának a lehetőségéről és módjairól értekezett.

Az interjú egy pontján Fleck jelzi is, hogy a miniszterelnök ilyen irányú tervére Brüsszel baloldali politikusai már áldásukat adták. A helyzetet csak tovább rontja, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt embere arról beszél, értékektől semleges alkotmányra van szükség. A Gyurcsány Ferenc mellett is már többször hitet valló jogász tehát elég tiszta képet festett a baloldal jelöltjének jövőbeni politikájáról. Természetesen a készülő terv ellen már többen felemelték a szavukat, de ez láthatólag nem tántorította el a baloldalt egy alkotmányos puccs lehetőségének mérlegelésétől.

Kapcsolódó írásaink