Belföld

Gyurcsány egyetért Márki-Zay Péterrel

Gyurcsány Ferenc úgy állt ki Márki-Zay mellett, hogy tulajdonképpen nem állt ki mellette.

Gyurcsány egyetért Márki-Zay Péterrel
Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök
Fotó: MH/Katona László

Ritkán hallat magáról a bukott miniszterelnök, amióta felesége elvesztette az előválasztást. A baloldalt vezető politikus tegnap Facebook-posztjában próbált valamiféle üzenetet megfogalmazni szavazóinak – legalábbis elsőre ezt hihetnénk. Mint ismeretes, Márki-Zay Péter nemcsak a Fidesz intézkedéseit, de a szavazókat sem kímélte az elmúlt napokban, például trágyával etetett gombákhoz hasonlította a rezsicsökkentés híveit. Gyurcsány Ferenc valószínűleg erre reagált, amikor azt írta: „Péter mondatai, nyilvános szereplései képviselnek bennünket. Ehhez alkalmazkodunk mi is. Én is. Megállapodtunk, hogy vigyázunk egymásra, megállapodtunk, hogy a DK, ahogy a többi párt is, elsősorban egyéni jelöltjeink segítésére koncentrál. Ezen túl azt tesszük, úgy és akkor, amikor azt ő, a közös jelölt ezt kéri. Mert ő a kapitány." A felszínen tehát minden kijelentés, ami elhangzik Márki-Zay Péter szájából a kampányban, az ellenzéki összefogás álláspontját képviseli. Az, hogy ez az üzenet más tartalmat is hordoz, már kevésbé nyilvánvaló.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója lapunknak azt mondta: „Gyurcsány Ferenc rég szólalt meg, ezért a táborának igyekezett valamilyen üzenetet megfogalmazni." Szerinte lényegében azt mondta ki, hogy mindenért, ami az ellenzéki térfélen történik, Márki-Zay Péter a felelős. „Nem csodálkoznék, ha a következő hetekben a baloldali közvélemény-kutatóknál az ellenzéki összefogás támogatottsága elkezdene csökkenni, Gyurcsány talán már ismer is ilyen adatokat, és ennek tudatában tol át minden felelősséget Márki-Zayra" – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc ezek alapján még nem adta fel a harcot, de hogy felelősséghárításról vagy őszinte állásfoglalásról van-e szó, még nem tudni. Mindenesetre a baloldal vezetője és az összefogás többi tagja is érezheti, hogy Márki-Zay kijelentései nem jó irányba viszik a szavazókat, így könnyen lehet, hogy a baloldal előre próbál menekülni.

Kapcsolódó írásaink