Gazdaság

Erős maradt a kiskereskedelmi forgalom

Hétindító. Augusztusban a bérek éves alapon 8,9 százalékkal emelkedtek, hasonló növekmény lehetett a kilencedik hónapban is

Magas, de még nem a járvány előtti szinten áll a foglalkoztatottság. A koronavírus negyedik hulláma fékezheti ugyan a kiskereskedelmi forgalmat, ám az, hogy egyelőre nincsenek szigorú korlátozások, segít a forgalom fenntartásában. A vásárlóerő a magas foglalkoztatás és a növekvő bérek miatt kedvezően alakul.

Erős maradt a kiskereskedelmi forgalom
A foglalkoztatottak száma már meghaladja a járvány előtti szintet
Fotó: MH/Purger Tamás

Mozgalmasnak ígérkezik a hét a statisztikai hivatal adatközlései szempontjából. Ma az októberi foglalkoztatási adatok jelennek meg. A szeptemberi adathoz képest októberben csak minimális változásra számítunk – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője. Kifejtette, szeptemberben 4,687  millió volt a foglalkoztatottak száma, ami kiemelkedően magas adatot jelent, azaz a foglalkoztatás már meghaladja a vírus megjelenése előtti szintet.

Az éves alapú bővülés szeptemberben 36 ezer fő volt. A munkanélküliségi ráta az elmúlt hónapokban négy százalék körül alakult – tette hozzá Regős Gábor.Holnap a szeptemberi kereseti adatokat ismerteti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Augusztusban a bérek éves alapon 8,9 százalékkal emelkedtek, amelyen belül a költségvetési szférában dolgozók bére nőtt dinamikusabban. Érdemi változást szeptemberben nem várunk, itt inkább a növekvő infláció okoz problémát, amely a reálbér-növekedést mérsékli – mutatott rá a szakértő.

Szerdán a harmadik negyedéves GDP második becslése, az októberi ipari termelői árak, illetve a harmadik negyedéves szolgáltatás-külkereskedelmi adatok jelennek meg. Regős Gábor emlékeztetett, a harmadik negyedéves GDP a vártnál kedvezőtlenebbül alakult, az éves alapú bővülés magas, 6,1 százalék volt (ez európai szinten is kimagasló), a negyedéves azonban alacsony, 0,7 százalék.

Tudjuk, hogy az ipar gyengén teljesített az alapanyaghiány miatt. Felhasználási oldalról a nettó export lehetett visszahúzó erő, erre lesz érdemes figyelni, erről tudunk meg új adatokat a szolgáltatás-külkerekeskedelmi statisztikából. A beruházások és a fogyasztás vélhetően felfelé húzták a növekedést. Az ipari termelői árak szeptemberben jelentősen, 14 százalékkal nőttek éves alapon. Az emelkedés vélhetően csak dinamikusabbá vált októberben. Az alapanyagárak, illet­ve az üzemanyagár növekedése mellett egyre inkább megjelenik az energiaárak emelkedése is, mint árfelhajtó tényező – magyarázta a szakértő.

A heti kamatdöntés csütörtökön lesz. A jegybank változtatott a monetáris politika keretrendszerén, így az egyhetes betét kamata ismét effektív kamatként jelenik meg, és ezt hetente változtatja a jegybank. Az egyhetes rátát múlt csütörtökön a jegybank 40 bázisponttal 2,9 százalékra emelte az infláció visszaszorítása és a forint árfolyamának stabilizálása érdekében – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Pénteken az októberi kiskereskedelem adatok kerülnek nyilvánosságra. A kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, melyben szerepet játszik a viszonylag gyenge bázis – akkor 2,2 százalékos visszaesést mért a KSH – fejtette ki Regős Gábor.

Kapcsolódó írásaink

Kamatlábat emelhet a jegybank

ĀHétindító. A beruházások növekedését elősegítik a kormányzat és az Európai Unió által nyújtott támogatások

Harminc bázispontos kamatemelés várható

ĀHétindító. A Századvég várakozásai szerint az éves alapú növekedés 7,7 százalék, míg a negyedéves alapú bővülés 1,3 százalék lehetett a harmadik negyedévben

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom