Gazdaság

Sohasem látott mértékben nőttek a beruházások

A kormány intézkedései, az otthonteremtési program, az adócsökkentések és a vállalkozások több ezer milliárd forintos támogatása jelentősen segítik a gazdaság növekedését

Rekordadatok érkeztek a beruházásokról, amelyek 12,4 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben – mondta Varga Mihály közösségi oldalára feltett videóüzenetében pénteken. Elemzők szerint ebben szerepe volt a kormányzat és a jegybank támogatási- és kedvezményes hitelprogramjainak, de a külföldi működőtőke beáramlásának is.

Sohasem látott mértékben nőttek a beruházások
Kedvezményes lakásáfa, felújítási támogatás is szerepel az ösztönzők között
Fotó: MH/Purger Tamás

Összesen 7800 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg kilenc hónap alatt az országban – mondta pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter. Kiemelte, hogy Magyarországon a GDP-arányos beruházási ráta a 2010-es 20 százalékról 27 százalék fölé emelkedett mostanra, ezzel az adattal az ország uniós szinten az elsők között van. A beruházásokat több ágazat is húzta, így az építőipar, a feldolgozóipar, a szállítmányozás, a raktározás, a kereskedelem és a mezőgazdaság fejlesztései is – mondta Varga Mihály.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedései a beruházási számokban is megmutatkoznak: az otthonteremtési program, az adócsökkentések és a vállalkozásokat segítő több ezer milliárd forintos támogatások jelentősen segítik a beruházások növekedését. Hozzátette: mára nemcsak a beruházási ráta, hanem a gazdasági növekedés terén is dobogós helyen áll Magyarország az unión belül, és azon dolgoznak, hogy megőrizzék ezt a lépéselőnyt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint a beruházások harmadik negyedévi volumene meghaladta a válság előtti szintet, amiben szerepe volt a kormányzat és a jegybank támogatási- és kedvezményes hitelprogramjainak, de a külföldi működőtőke beáramlásának is.

A jelentés szerint a vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, költségvetési szerveknél viszont 11,7 százalékkal visszaestek. A feldolgozóiparban 24,9 százalékos volt a beruházások éves növekedése. Az előző negyedévihez mérten 1,8 százalékkal nőtt a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában azt emelte ki, hogy a járvány negatív gazdasági hatásait – más intézkedések mellett – a kormány a vállalatok beruházásainak igen nagy volumenű közvetlen támogatásával, a jegybankkal és állami bankok támogatásával alacsony kamatozású hitelekkel és garanciaprogramokkal sikeresen ellensúlyozta. A feldolgozóipari beruházások a rekordszintű működőtőke beáramlás is támogatja – tette hozzá.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője szerint a beruházások a harmadik negyedévi kétszámjegyű növekedése a tavalyi alacsony bázis eredménye, de fontosabb ennél, hogy a beruházások szintje már meghaladta a válság előtti csúcsát. A második negyedévhez képest elsősorban az építési beruházások nőttek, de a gépi beruházások kismértékű visszaesése is magas szintről történt. Mindkét területen a válság előtti szintet meghaladó aktivitást mutatnak az adatok.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom