Gazdaság

Cél, hogy Európa legversenyképesebb országai közé tartozzunk

Támogatási programok

Elsődleges célunk, hogy Magyarország Európa öt legélhetőbb és legversenyképesebb országa közé kerüljön 2030-ra, mérföldkőnek számít ezen az úton, hogy a magyarországi GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítások 1990 óta nem tapasztalt magasságba, 1,61 százalékra nőttek 2020-ban – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalán tegnap.

Cél, hogy Európa legversenyképesebb országai közé tartozzunk
Schanda Tamás
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Schanda Tamás ismertette: a kormány célzott támogatási programokkal, a munkafeltételek javításával bővíti a hazai kutatók számát. Míg 2010-ben csak 31 ezer kutató dolgozott hazánkban, addig tavaly már több mint hatvankétezer. A magas hozzáadott értékű, tudásalapú foglalkoztatás térnyerését a vírusválság sem fogta vissza, sőt felgyorsította.

A legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, köztük az IT-szektorban jött létre – mondta. Hangsúlyozta: az egyetemek kiemelt szereplői az innovációs rendszer működtetésének, nem véletlen, hogy a kormány a felsőoktatási intézményeket állítja a kutatóhálózat középpontjába.

Kapcsolódó írásaink

Folytatódó nagyvállalati beruházási program

ĀA foglalkoztatottságot illetően hazánk a legjobb öt uniós tagállam között található, a 27,5 százalékos beruházási rátát viszont egyetlen uniós tagállam sem tudta felülmúlni