Gazdaság

Folytatódó nagyvállalati beruházási program

A foglalkoztatottságot illetően hazánk a legjobb öt uniós tagállam között található, a 27,5 százalékos beruházási rátát viszont egyetlen uniós tagállam sem tudta felülmúlni

Újabb három cég jelentett be fejlesztést 5,3 milliárd forint értékben, ezeket a kormány 2,3 milliárd forinttal támogatja. A foglalkoztatottságot illetően hazánk a legjobb öt uniós állam között található, a 27,5 százalékos beruházási rátát azonban egyetlen uniós tagállam sem tud felmutatni – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Folytatódó nagyvállalati beruházási program
Varga Mihály: Célzott adócsökkentésekkel, támogatásokkal válságban is védjük a gazdaság szereplőit
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A krízis mindig két utat vet fel, az egyik a megszorításoké, amelyet már megtapasztaltunk és ismerünk, a másik út, amelyet most próbálunk ki, hogy válságidőszakban is jól célzott adócsökkentésekkel, támogatásokkal védjük és segítjük a gazdaság szereplőit – mondta pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter a nagyvállalati beruházási támogatás újabb szerződéseinek aláírásakor. Három hazai vállalat összesen 5,3 milliárd forint értékben fejleszt, ezeket a kormány 2,3 milliárd forinttal támogatja.

Az előzményeket ismertetve a miniszter elmondta, már most látható, hogy a magyar gazdaság gyorsabban áll helyre a visszaesést követően, mint amit megtapasztaltunk. Összevetésképpen a 2008–09-es válságkor a világgazdaság 1,7 most pedig 3,6 százalékkal esett vissza éves szinten, a jelenlegi magyar kormánynak tehát dupla akkora visszaeséssel kellett megbirkóznia, mint az előzőnek – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Recesszióban költeni, fejleszteni, felemelésben pedig tartalékolni kell – fogalmazott. Költeni viszont a válság előtti jó gazdálkodás hozományaként lehet, és e tekintetben a számok minket igazolnak. Mi azok vagyunk, akik már elérték 2019-es gazdasági teljesítményüket, eredményesen tudtuk kezelni a visszaesést. Varga Mihály emlékeztetett, a második negyedévben csaknem 18, a harmadik negyedévben pedig 6,1 százalékkal pattant vissza a gazdaság, az idei éves teljes növekedés üteme pedig 6,8 százalék körül lehet – ismertette.

A miniszter arról is beszélt, a magyar gazdaságban 4,7 millióan dolgoznak, amivel a foglalkoztatottságot illetően hazánk a legjobb öt uniós állam között található, azonban 27,5 százalékos beruházási rátát egyetlen uniós tagállam sem tud felmutatni. Ezzel a jövőbe fektetünk be. A kormány védelmi programjai idén nyolc, tavaly pedig öt százalékpontot javítottak a gazdaság teljesítményén – tette hozzá Varga Mihály.

Mindez szerinte a vállalkozások és azok helytállása nélkül nem valósulhatott volna meg. Folytatni kell a munkát, a kormány a családok megerősítésére helyezi a hangsúlyt többek között a jövedelemadó-visszatérítéssel, a nyugdíjpré­mium­mal, valamint a legkisebb keresetek növelését célzó, összesen négy százalékpontos adócsökkentéssel.

A Pénzügyminisztériumhoz tartozó beruházási programokon keresztül idén összesen mintegy 1800 milliárd forintot fordított a kormány beruházás-ösztönzésre – tájékoztatott a tárcavezető. A nagyvállalatokat célzó program keretében idén 50 milliárd forint áramlik a gazdaságba; a program kezdete óta az odaítélt támogatási összeg 200 milliárd forint körül alakult, a fejlesztési érték pedig 500 milliárd forintot tett ki.

Varga Mihály a minisztérium épületében aláírta a szerződést a beruházási támogatásról Varga Gusztávval, a CE Glass Zrt. vezérigazgatójával, Nagy Imre Tamással, az Fhl Björn Hungary Kft. ügyvezetőjével és Gódi Attilával, a Terrán Kft. ügyvezetőjével.

Mindhárom beruházás új gyártócsarnokot és 4.0-ás iparitechnológia-fejlesztést is magában foglal. A CE Glass síküveg-feldolgozási technológiáját fejleszti, az FHL Björn Hungary az autóipari hűtő-fűtő gumicső gyártástechnológiáját építi ki, a Terrán Kft. új típusú tetőcserepekkel, köztük napelemes termékekkel bővíti termékkörét.

Adócsökkentéssel támogatják a béremelést

A sikeres válságkezelésnek köszönhetően megakadályoztuk a bérek csökkenését, a gazdaság visszaesését és a munkanélküliség növekedését – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a közösségi oldalára pénteken feltöltött videójában.

Hangsúlyozta: a járvány ellenére már 4,7 millió ember dolgozik hazánkban. Januártól kétszázezer forintra nő a minimálbér és kétszázhatvanezer forintra a garantált bérminimum, ami egy újabb szint a munka megbecsülésében. Ezzel a minimálbér magasabb lesz a Gyurcsány-féle baloldal alatti 2010-es átlagbérnél – emlékeztetett. Erősödik a gazdaság, javul a foglalkoztatás, és tovább nő a minimálbér. Ennek számos pozitív hozadéka van, a családtámogatások is emelkedni fognak – emelte ki.

A gazdaságpolitikának és a növekedésnek köszönhetően 670 milliárdos adócsökkentéssel támogatjuk a vállalkozások béremeléseit – hívta fel a figyelmet. Továbbra is azon dolgozunk, hogy támogassuk a dolgozó szülőket, a béremelések mellett családi adó-visszatérítésekkel is – mondta.
(MT)

Kapcsolódó írásaink