Gazdaság

Azt az adócsökkentést követeli az MSZP, amivel ők tizenkét évet késtek

Pénzügyminiszteri válaszüzenet

Tíz pontban reagált Varga Mihály pénzügyminiszter az MSZP-s Molnár Zsolt és Komjáthi Imre a pénzügyminisztérium épületére kivetített követeléseire.

Azt az adócsökkentést követeli az MSZP, amivel ők tizenkét évet késtek
Varga Mihály
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A hatfős tüntetésen adócsökkentést követeltek, amivel tizenkét évet késtek – írta Varga Mihály. Felsorolta, 2009-ben az szja harminchat százalék volt, ma tizenöt, a munkáltatói adó harminchárom és fél százalék, míg jövőre tizenhárom. A társaságiadó méretéke 2009-ben húsz, ma kilenc százalék, az alapélelmiszerek áfája 2009-ben tizennyolc–huszonöt, ma pedig öt százalék.

A bruttó átlagbér 2009-ben 198 ezer forint volt, ma több mint a kétszerese. Amíg 2009-ben 6,6 százalékos visszaesésbe taszították a gazdaságot, idén legalább ugyanennyivel erősödhet. A munkanélküliség tizenkét százalék volt, ma négy százalék alatti. Elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat, a kormány visszaadja a teljes összegét. Eltörölték a családi adókedvezményt, a kormány visszaadja a családoknak a befizetett adót, a huszonöt év alattiakat adómentességben részesítjük. A rezsit háromszorosára emelték, a kormány alacsonyan tartja a rezsiárakat.

Kapcsolódó írásaink