Gazdaság

Az áramszolgáltatók és a természetvédők összefogtak a természetért

Jelentős madárvédelmi intézkedések

Széles körű összefogással és ágazatokon átívelő közös munkával lehet sikeresen megállítani az élővilág sokszínűségének csökkenését, ebbe a folyamatba illeszkedik az áramszolgáltatókkal évek óta folytatott együttműködés is – jelentette ki tegnap Balczó Bertalan, az Agrárminiszté­rium  (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a 12. MAVIR madárvédelmi online konferencián.

Az előzetes vizsgálatoknak, felméréseknek és az ágazatok közötti együttműködésnek azért van kiemelt jelentősége, hogy a gyakorlatban madárvédelmi szempontból megalapozott döntések születhessenek – mondta el Balczó Bertalan, aki a közlemény szerint példaként hozta fel a probléma megoldásának elkezdésére, hogy már több mint ötszáz műfészket helyezett ki nagyfeszültségű távvezetékek oszlopaira a MAVIR, amellyel nagyban hozzájárult a kerecsensólymok életben maradásához.

Ez a lépés azért is fontos, mert ezen fokozottan védett faj Magyarországon fészkelő állományának mintegy hatvan százaléka ezeken az oszlopokon költ. Az AM vezetésével megvalósuló projekt fő célja a természeti értékek megőrzése, amelynek egyik fontos eleme volt a szabadvezetékek madárbaráttá alakításához szükséges vizsgálatok elvégzése.