Gazdaság

A kisgyermekeseknek biztosítanak lehetőséget

A magyar kormány a támogatással a szülők munkaerőpiaci elhelyezkedését segíti, a programra regisztáltak száma eddig csaknem ezerötszáz fő – mondta Bodó Sándor

Már 1300–1400 ember regisztrált a kisgyermekes szülők munkaerőpiaci elhelyezkedését támogató pályázatban meghirdetett képzésekre – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap az M1 aktuális csatornán.

A kisgyermekeseknek biztosítanak lehetőséget
A képzésben részt vevők ösztöndíjban részesülnek
Fotó: MH

Bodó Sándor hozzátette, a hárommilliárd forint keretösszegű program lényege, hogy lehetőséget biztosítsanak a nem Budapesten vagy Pest megyében élő kisgyermekes szülőknek az általános iskola befejezésére vagy egy szakma megszerzésére. Mindehhez a képzésekben részt vevők ösztöndíjban részesülnek havi százezer forint értékben, egy éven át.
Ugyanakkor az államtitkár jelezte, a szabadon felhasználható ösztöndíjból egy kisebb összeget visszatartanak, amit az érintettek azt követően kapnak meg, hogy bizonyítvánnyal igazolták a képzés elvégzését.

A műsorban elhangzott, a program célja, hogy 2022 végéig legalább 2500 kisgyermekes szülő képzése valósuljon meg.
Bodó Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy az ösztöndíjjal támogatott képzésekre azok a 18 évnél idősebb, Magyarországon – de nem Budapesten vagy Pest megyében – élő emberek jelentkezhetnek, akik csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesülnek.

Feltétel még, hogy a jelentkezőknek rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval – tette hozzá az államtitkár. Bodó Sándor jelezte, hogy az általános iskola befejezését, illetve a szakma megszerzését célzó képzések mellett az érdeklődők informatikai vagy nyelvi képzésekre is jelentkezhetnek a programban, ebben az esetben azonban nem jár ösztöndíj.

Bodó Sándor közölte, az érdeklődők a Magyar Államkincstár honlapján regisztrálhatnak, a pályázat nyitott, továbbra is várják a jelentkezőket.

Kapcsolódó írásaink