Gazdaság

Minimálbér-emelés össztámogatással

A legkisebb keresethez kötődő szociális juttatások, a gyed, a gyes, a különböző családtámogatási ellátások is emelkednek

A minimálbér összege jövőre 19,5 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 18,7 százalékkal emelkedik, 2010-hez képest pedig bőven több mint kétszeresére emelkedtek a legkisebb keresetek. Az emelésekkel összhangban a szociális hozzájárulási adó 13 százalékra csökken, a másfél százalékos szakképzési hozzájárulást eltörlik, az idei helyi iparűzésiadó-kedvezményt 2022-re is kiterjesztik.

Minimálbér-emelés össztámogatással
A huszonöt év alattiak mentesülnek a személyijövedelemadó-fizetés alól
Fotó: MH

Támogatta a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló megállapodást keddi budapesti plenáris ülésén. Zöld-Nagy Viktória, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tárgyalásán elfogadott javaslat értelmében a minimálbér 2022-től havi bruttó 200 ezer, a garantált bérminimum pedig havi bruttó 260 ezer forint lesz.

Az NGTT tájékoztatása szerint a testület törvény által előírt feladata, hogy megvitassa a következő évi minimálbérről és garantált bérminimumról szóló javaslatot. A kormány a kötelező legkisebb munkabér és garantált bérminimum összegét és hatályát a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban folytatott konzultációt követően rendeletben állapíthatja meg.

Zöld-Nagy Viktória a 2010-től 2022-ig tartó időszak adatait ismertetve jelezte, hogy 73 500 forintról nőtt a minimálbér a jövő évi 200 ezerre, évi átlagban ez csaknem 9 százalékos emelkedést jelent. A garantált bérminimum esetében 2010-ben 89 500 forintról indult a folyamat, a 2022-es 260 ezer forintot tekintve 9,3 százalékos évenkénti emelkedés történt.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy 2021-hez képest a minimálbér összege jövőre 19,5 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 18,7 százalékkal nő majd. Az emelkedés teljes üteme 2010 óta a minimálbér esetében 172 százalék, a garantált bérminimumnál 190,5 százalék.

Kiemelte azt is, hogy egyes szociális juttatások, egyebek mellett a gyed, a gyes, a különböző családtámogatási ellátások a minimálbérhez kötődnek, így ezek szintén emelkedni fognak. Hozzátette, hogy jövőre a huszonöt év alattiak mentességet kapnak a személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alól, a gyermekes családoknak pedig visszatérítik az idén befizetett szja-t.

Zöld-Nagy Viktória kitért arra, hogy az emelésekkel összhangban a szociális hozzájárulási adó 13 százalékra csökken, a másfél százalékos szakképzési hozzájárulást eltörlik, az idei helyi iparűzésiadó-kedvezményt 2022-re is kiterjesztik, a kisvállalati adót pedig tizenegyről tíz százalékra csökkentik. Ez összesen egy 750 milliárd forintos adócsökkentési csomag – hívta fel a figyelmet.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács az Országgyűléstől, a kormánytól független konzultációs fórum, javaslattevő és tanácsadó testület. A fórumnak hat oldala van, amelyek a társadalom hat területének – a gazdaság, a munkavállalók, a civilek, a tudomány, az egyházak és a művészet – képviselőiből állnak.

Kapcsolódó írásaink