Gazdaság

ITM: A Fővárosi Önkormányzat elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása

A Fővárosi Önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten, és ha a főváros még ezt sem tudja megoldani, akkor a főpolgármester tényleg alkalmatlan - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerda reggel. A tárca később közzétette az aláírásra váró két megállapodást a kormányzati honlapon.

ITM: A Fővárosi Önkormányzat elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Azt írták, hogy „minimális együttműködési hajlandóság esetén” már hosszú hónapokkal ezelőtt rendezhette volna a budapesti tömegközlekedés idei finanszírozásának ügyét„ a főváros. „Bár alkalmatlanságból vagy legújabban figyelemelterelési szándékkal nem tett érte semmit, a kérdés megoldásának kulcsa még mindig a főpolgármester kezében van” - tették hozzá.

A tárca a közleményében emlékeztetett: a helyi tömegközlekedés biztosítása a települési önkormányzatok törvényben rögzített, kötelezően ellátandó feladata, a finanszírozáshoz a központi költségvetés jelentős összeggel járul hozzá.

A támogatás kifizetését megalapozó megállapodások véglegesítése kizárólag a Fővárosi Önkormányzaton múlik - hangsúlyozták. „A városvezetés azonban nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni” - írta az ITM.

A közleményben a tárca hangsúlyozta: „a kifizetés feltétele az aláírás”.

„Ha a városvezetés még ezt sem tudja megoldani, azzal csak a főpolgármester alkalmatlanságára szolgáltat újabb bizonyítékot. A könnyen rendezhető kérdés felhabosítása átlátszó, ezért kudarca ítélt próbálkozás arra, hogy a Városháza eladása körüli botrányról másra tereljék a figyelmet. A megoldás kulcsa a fővárosi vezetés kezében van, a helyzet mielőbbi rendezésének felelőssége így Karácsony Gergelyt terheli” - olvasható a közleményben.

Az ITM szerda délután közzétette a fővárosi és elővárosi autóbusszal végzett szolgáltatások 2021-2022-re vonatkozó finanszírozási feltételeiről és a fővárosi és elővárosi vasúti szolgáltatásokról szóló megállapodást a kormányzati honlapon. A tárca azt írta: „így mindenki meggyőződhet róla, hogy azok nem támasztanak teljesíthetetlen feltételeket”.

Kapcsolódó írásaink