Gazdaság

A duális képzéseket fejlesztő program zárult le az SZTE-n

A duális és kooperatív képzéseket fejlesztő program valósult meg uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen, a több mint négyéves projekt célja volt a diákok lemorzsolódásának csökkentése is - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A duális képzéseket fejlesztő program zárult le az SZTE-n
A Szegedi Tudományegyetem egyik célja, hogy a felsőoktatási képzési rendszer közelítsen a munkaerő-piaci igényekhez és gyakorlatorientáltabbá váljon (Képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

A közlemény szerint a programra az SZTE több mint 404 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.

Az egyetem célja - szoros együttműködésben a gazdasági szférával - az volt, hogy a felsőoktatási képzési rendszer közelítsen a munkaerő-piaci igényekhez és gyakorlatorientáltabbá váljon. A képzésekbe bevont vállalati szakemberek támogatásával a hallgatók sikeresebben tudjanak megfelelni a munkaerő-piaci kihívásoknak - írták.

A projektben az egyetem hét kara vett részt. Kidolgozták tíz egyetemi szak duális és harminc kooperatív képzési programját. A mérnöki, a mezőgazdasági, a gazdaságtudomány, valamint a természettudományi és informatikai karon létrejött a duális képzési központ.

A program része volt a tananyagfejlesztés, valamint oktatók és vállalati szakemberek módszertani képzése is. A projekt keretében 42 vállalat kapcsolódott be a duális képzésbe, 53 cég és intézmény pedig a kooperatív képzések során fogadja a hallgatókat vállalati gyakorlatra - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink