Gazdaság

Több milliárddal ösztönzi a kormány az álláskeresők felvételét

Az idén novembertől kibővült program kifejezetten a szakképzettséggel rendelkezőket támogatja

A Vállalkozások munkaerő-támogatása programban megítélt összes forrás már meghaladta a 15 milliárd forintot. Mostanáig több mint 34 ezer regisztrált álláskereső új munkaadója nyújtott be kérelmet, mintegy 28 ezer új alkalmazott után pedig meg is ítélték a kormányzati támogatást – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Több milliárddal ösztönzi a kormány az álláskeresők felvételét
Schanda Tamás: A tavaly januári érték alá csökkent az álláskeresők száma
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Schanda Tamás elmondása szerint az idén novembertől kibővült program kifejezetten a szakképzettséggel rendelkező, harminc év alatti álláskeresőket célozta meg. Az első szakaszban a támogatás segítségével a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzését könnyítik a munkaadóknak azzal, hogy megtérítik ennek a költségét. A folytatásában pedig fél éven át igényelhető a Vállalkozások munkaerő-támogatása is. Ezzel egy fiatal munkába állását több mint 1,9 millió forintnyi munkáltatói kiadás átvállalásával könnyíti meg a kormány.

Nyár eleje óta már minden, legalább egy hónapja regisztrált álláskereső felvételéhez igényelhető az állami hozzájárulás. A támogatás mértéke teljes munkaidős foglalkoztatás esetén havonta a bérköltség, vagyis a bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó fele, de legfeljebb százezer forint lehet. A munkaadók fél éven át így összesen akár hatszázezer forintot kaphatnak egy új kolléga felvétele után – mondta Schanda Tamás. A magyar emberek nem segélyből, hanem munkából szeretnének megélni. A rendszerváltás óta nem tapasztalt szinten áll a foglalkoztatás.

Az álláskeresők száma már jócskán a tavaly januári érték alá csökkent, és várhatóan tovább mérséklődik. A magyar családok még nagyobb mértékben részesülhetnek a gazdasági növekedés eredményeiből a minimálbér és a garantált bérminimum csaknem húszszázalékos megemelésével. A munkaalapú társadalom és gazdaság kiépítésében elért eredményeket tehát megvédtük, ütemvesztés nélkül haladunk tovább a teljes foglalkoztatás felé – tette hozzá az államtitkár, aki beszámolójában arra is kitért, hogy a Vállalkozások munkaerő-támogatása újabb kézzelfogható segítséget jelent az álláskeresők számára.

 Schanda Tamás hozzátette, hogy a kezdeményezés különösen a keleti országrészben aratott sikert, hiszen a támogatottak tizede Hajdú-Bihar megyei, kilenc–kilenc százaléka él Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A megítélt összegekben pedig már átlépte az egymilliárdos határt Baranya, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is. Az ITM közleménye szerint minden második munkába álló ezekben a megyékben lakik, és az elnyert források fele itt hasznosul. w

Kapcsolódó írásaink