Gazdaság

Fontos a szakképzett munkaerő megbecsülése

Minimálbér-emelés

A magyar gazdaság jobb teljesítménye adja a jövő évi minimálbér és bérminimum emelésének alapját – hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap az M1 aktuális csatornán.

Fontos a szakképzett munkaerő megbecsülése
Bodó Sándor
Fotó: MH

A hétfőn megszületett megállapodás szerint a minimálbér kétszázezer forint, a garantált bérminimum kétszázhatvanezer forint lesz januártól. Fontos, hogy a bérekben a szakképzett munkaerő megbecsülése is kifejeződjön – hangsúlyozta Bodó Sándor.

Magasabban képzett munkaerőre, innovációs beruházásokra, új fejlesztésekre van szükség a gazdaság további növekedéséhez – mondta. Olyan feltételrendszert kell kialakítani, amelyben hatékonyabban, eredményesebben lehet dolgozni, ez lehet a következő béremelkedések fedezete – tette hozzá. Jelentősen nőttek a bérek 2010 óta, a jövő évi minimálbér magasabb lesz a 2010. évi átlagbérnél, 2010 óta már más a munka becsülete, megváltozott a munkához való hozzáállás – mutatott rá.

A munkahely az anyagi biztonságon túl erkölcsi tartást is ad – hívta fel a figyelmet. Az emelkedő munkabérek kitermeléséhez kormányzati szerepvállalásra is szükség van, a munkát terhelő járulékok jelentős csökkenésével 660–670 milliárd forint marad a munkaadóknál. A megállapodásban nevesítették, hogy a felek javasolják ezt a munkabérek fedezetére fordítani – emlékeztetett.

Kapcsolódó írásaink