Gazdaság

A gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előttit a harmadik negyedévben

Uniós átlag felett

A harmadik negyedévben Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers és a szezonálisan, valamint naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint is 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becsléséből tegnap.

A harmadik negyedév 6,1 százalékos növekedése azt mutatja, hogy továbbra is dinamikus pályán maradt a gazdaság – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a KSH friss adatait kommentálva a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében. Rámutatott: a második negyedév 18 százalék körüli rekordnövekedésével a magyar gazdaság már meghaladta a járvány előtti teljesítményét. A harmadik negyedéves növekedés a valaha mért második legmagasabb érték, és a rendelkezésre álló adatok szerint meghaladja az uniós átlagot – jegyezte meg. Idén éves szinten rekordmértékű, 6,8 százalékos növekedésre lehet számítani – zárta kommentárját.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője úgy fogalmazott: a növekedés a vártnál jobban lassult, a várakozásoktól jelentősen elmarad, de az előző negyedévhez képest így is 0,7 százalékkal nőtt a GDP, ebben legnagyobb szerepe az ipar gyengélkedésének lehetett. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a KSH harmadik negyedévi gazdasági növekedésre vonatkozó friss adatait némi negatív meglepetést okozónak nevezte. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is azt emelte ki, a növekedést érdemben visszafogta a chipek és más alkatrészek hiánya miatt akadozó járműgyártás.

Kapcsolódó írásaink