Gazdaság

Hétfőn reggel életbe lépett a benzinár-stop

A kormány három hónapra 480 forinton rögzíti a normál benzin és a gázolaj árának felső határát.

Hétfőn reggel életbe lépett a benzinár-stop
Már a megszabott 480 forintos literenkénti áron lehet hozzájutni a 95-ös benzinhez és a dízelhez
Fotó: MH/Török Péter

A mai naptól lép életbe a kormány döntése, így mától a megszabott 480 forintos literenkénti áron lehet hozzájutni a 95-ös benzinhez és a dízelhez. Minden más üzemanyagnak marad a meg nem határozott, piaci tényezők miatt folyamatosan változó ára.

Fontos tudnivaló még, hogy egészen február 15.-éig szabták meg az üzemanyagplafont.Ez azt jelenti, hogy 3 hónapról szól a mostani döntés, de később ez még akár változhat is.

Csak a 95-ös benzin és a dízel árfolyamát rögzíti a rendelet illetve, a maximum literenkénti ár 480 forint lesz, amit nem fog befolyásolni a rögzített időszakban a külföldi devizák árfolyamai.

Amelyik benzinkút nem tartja be a rendeletet, akár 3 millió forintig terjedő bírságot és féléves bezárást kockáztat.

A benzinkutak, ha 48 órán keresztül nem tudják üzemanyaggal ellátni az autósokat csak akkor zárhatnak be.

ITM: Csütörtökig jelentkezhetnek a benzinkutak átvételére kész szolgáltatók

Az üzemanyagok hatósági árára vonatkozó részletszabályok szerint az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható; a megfelelő felkészültséggel és engedéllyel rendelkező vállalkozások november 18-ig jelezhetik igényüket a nyilvántartásba vételre az innovációs minisztériumnál - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn.

A közleményben felidézték: bár az elmúlt egy évben a világon mindenütt ugrásszerűen megnőtt a benzin ára, az árplafon bevezetése előtt is csak kevesen vásárolhattak a magyar fogyasztóknál olcsóbban üzemanyagot Európában. Ezek a költségek azonban jelentősen befolyásolják a gazdaság működését, az egyéb termékek árait, többszörösen terhelik tehát a családokat és vállalkozásokat. Az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg.

A hétfőtől hatályos szabályok szerint az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására az előírt feltételekkel nem képes szolgáltató köteles üzemszünetet hirdetni. Az ismételt jogsértésen ért vállalkozás üzemeltetési joga pedig legalább egy nap, legfeljebb fél év időtartamra korlátozható. Ilyen esetekben a szakminiszter kijelölése alapján a szükséges anyagi, technikai és ellátási képességekkel, megfelelő hatósági engedéllyel rendelkező, korábban nyilvántartásba vett szolgáltató veheti át ideiglenesen a benzinkút működtetését - jelezte közleményében a tárca.

A más üzemanyagtöltő állomásának üzemeltetésére vállalkozóknak ezt a szándékukat november 18-ig kell bejelenteniük az ITM-nél, az [email protected] címen, a kormányrendelet melléklete szerinti adattartalommal. Nem lehet nyilvántartott szolgáltató, aki üzemszünetet hirdetett, vagy akinek üzemeltetési jogát többszöri jogsértés miatt korlátozták - hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink