Belföld

Gulyás Gergely: November 15-től 480 forintban maximalizálja a kormány a benzinárat

A kormány úgy döntött, november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely: November 15-től 480 forintban maximalizálja a kormány a benzinárat
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfón
Fotó: MH/Purger Tamás

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy ennél a 480 forintnál olcsóbb lehet a benzin és a gázolaj, de drágább nem. Jelezte: abban bíznak, az ár felső határának rögzítése segítséget jelent a gazdaságnak és hozzá tud járulni az infláció mérsékléséhez is.

A miniszter elmondta, a benzinár ugrásszerűen nőtt egy év alatt, összességben azonban az üzemanyag Magyarországon a hatodik-hetedik legolcsóbb az unióban: négy országban egyértelműen olcsóbb, Máltán és Cipruson pedig nagyjából hasonló az áruk, mint Magyarországon.

Hozzátette: az európai uniós országok közül egyedül Horvátországban rögzítettek - 550 forintos - felső árat a benzinárak féken tartására.

Kiemelte: a benzin és a gázolaj ára a gazdaság működésére és általánosságban az árakra is hatással van, ezért döntött a kormány a felső határról.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a kormány tárgyalt a rezsiárakról is, mint mondta, Európában „az energiaügyek rosszul állnak”, és Európában energiaválság van. Hozzátette: a földgáz ára az európai piacokon egy év alatt átlagosan 400 százalékkal nőtt, ez önmagában a villamosenergia árát is „felfelé tolta”, Európában a piaci áramár 100 százalékkal nőtt egy év alatt. Hozzátette: az energiaválság olyan rezsiválságot eredményezett, amit az európai országok - Magyarország kivételével - nem tudtak elkerülni, Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára.

Marad a rezsicsökkentés

Gulyás Gergely hangsúlyozta: károsnak tartják az olyan baloldali nyilatkozatokat, amelyek szerint a rezsicsökkentés nem fenntartható. A miniszter hangsúlyozta: a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a fogyasztók, háztartások részére fenntartsa a rezsicsökkentett árakat, ezt egyébként az állam legfontosabb feladatai közé sorolta. Kiemelte: a rezsiárak alacsonyan tartása olyan versenyképességi előny is, ami a gazdaság teljesítményében, a növekedésben is látszik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a kormány tárgyalt a migrációs helyzetről is, úgy látják, az energiaválsággal migrációs válság is kialakult Európában; ennek része az afganisztáni „szerencsétlen kivonulás” humanitárius következménye és a fehérorosz-lengyel határon kialakult helyzet is, amely a legnagyobb nyomást jelenti most Európai Unióra (EU).

Hangsúlyozta: Magyarország szolidáris Lengyelországgal. „Fontosnak tartjuk”, hogy Lengyelország a határvédelme során megkapja mindazt a támogatást, amit Magyarország nemcsak nem kapott meg 2015-ben, amikor az EU déli határát védte, de még vitatták is a határvédelmi intézkedéseit - jegyezte meg.

Gulyás Gergely szerint az EU-nak meg kell térítenie a külső határokat védelmező országoknak a határvédelem költségeit. Mint mondta, még nem érkezett válasz Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől Orbán Viktor miniszterelnök levelére, amiben a kormányfő kérte a határvédelemmel összefüggő több mint 580 milliárd forintos magyar kiadás megtérítését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a határvédelem legeredményesebb módja fizikai határtorlaszok építése, a kerítésépítés, és amikor Magyarország ezt tette, az „humanitárius szempontból az EU-ban elfogadhatatlan intézkedésnek látszott”, viszont azóta kerítést épített vagy épít Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország.

Úgy vélte, az uniós politikai kultúrának nem része a bocsánatkérés, ezért elfogadják, hogy nem kérnek bocsánatot Magyarországtól, de a határvédelemre fordított pénzt Magyarország kéri.

A miniszter elmondta azt is, a Belügyminisztérium meg fogja erősíteni a határvédelmet, önkénteseket fog felvenni, akiket gyors kiképzés után vetnek be a határvédelemben. Jelezte: a külső határok megvédése hazafias kötelezettség, a kormány biztosítja a határvédelem forrásait.

Jelezte: a jogellenes határátlépési kísérletek száma ugrásszerűen nőtt, napi szinten ezer felett van ma, míg 2020-ban ez a szám 350 volt.

A koronavírus elleni harmadik oltás felvételére buzdította a már beoltottakat a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Az oltások hatékonysága hat hónap után elkezd csökkenni, hét-nyolc hónap után drasztikusan, ezért a kormány azt javasolja mindenkinek, hogy vegye fel a harmadik, emlékeztető oltást is, mert így a védettségi szint megmarad - közölte Gulyás Gergely.

Elmondta: a jelenlegi adatok alapján ez a járványhullám annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy „van fegyver a vírus ellen”, ez pedig az oltás. Aki oltást kap, azok közül minden száz emberből egy betegszik meg, ő is lényegesen enyhébb tünetekkel vészeli át a fertőzést.

A múlt héten a Pfizer is nyilvánosságra hozta kutatási adatait, melyek szerint az oltások hatékonysága hat hónap után elkezd csökkenni, ezért is szükséges a harmadik oltás. „Aki oltást kapott, az a nyolcadik-kilencedik hónap után is jobb helyzetben van, mint aki nem oltatta be magát” - tette hozzá a miniszter.

November 22-28 között oltási akcióhét lesz 101 oltási ponton

Felidézte, hogy november 22-től oltási akcióhetet indítanak, amelynek keretében 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül is bárki oltást kaphat, akár az elsőt, a másodikat és a harmadikat is. Különösen fontos, hogy a harmadik oltások száma szintén radikálisan növekedjen, főként az idősebb, legyengültebb immunrendszerű páciensek esetében, de a fiataloknak is javasolt a harmadszori oltás.

„Az egészségügyi kapacitások bőségesen rendelkezésre állnak, ellátási zavar, illetve veszélyhelyzet sehol nem áll fenn.” Általánosan Magyarországon továbbra „sem kívánunk kötelező oltást elrendelni, de lehetőséget adtunk” a munkáltatók számára, hogy erről döntsenek - fogalmazott Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetője különösen fontosnak nevezte, hogy az állami munkatársak, akik sokakkal tartanak kapcsolatot, oltassák be magukat, ezért teszik kötelezővé például a Miniszterelnökség alá tartozó területi közigazgatásban, hogy akik a kormányablakokban, ügyfélszolgálatnál teljesítenek szolgálatot, december 15-ig, akik közvetlenül nem találkoznak naponta sok emberrel, nekik január 31-ig kötelező az első oltás felvétele.

Az egészségügyben dolgozók átoltottsága nagyon jó, van, ahol közelíti a száz százalékot, de körükben is érdemes növelni a harmadik oltások arányát. A jogszabályok jelenleg két oltást írnak elő kötelezően, a harmadik csak ajánlott - jelezte a miniszter.

Gulyás Gergely a tanári érdekképviseletektől, szakszervezetektől annak a belátását kérte, hogy mivel ők gyerekekkel foglalkoznak, nagyon fontos, hogy be legyenek oltva. Korábban a pedagógusoknak szervezett oltások legnagyobb támogatói éppen a tanári érdekképviseletek voltak, ezért szeretnék, ha nem a kormány ellenfelei lennének, hanem a szövetségesei abban, hogy oltassák be magukat.

A mostani adatok alapján nem lehet pontosan megmondani, mikor következik be a negyedik hullám csúcsa, de az biztos, hogy minél többen oltatják be magukat és veszik fel a harmadik oltást, annál gyorsabban „leszünk túl a negyedik hullámon”. „Miután további hullámok sem zárhatók ki, ezért egy esetleges ötödik hullám esetén az lesz védett, aki a harmadik oltást is megkapta” - jelentette ki Gulyás Gergely.

A kormány üdvözli, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője is csatlakozott a határvédelem fontosságát hangsúlyozókhoz.

Úgy tűnik, a lengyel határvédelmi törekvéseket támogatandónak tartja, nemcsak politikai, hanem anyagi szempontból is - jelentette ki kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely.

A miniszter úgy fogalmazott, komoly politikai erőként a néppárt megszűnt Nyugat-Európában. Bécstől Nyugatra ma nincsen néppárti kormányfő az unióban, köszönhetően annak a politikának, melyet az elmúlt tíz évben folytattak - mondta.

Az Európai Bizottság a migráció ügyében 2015-ben teljesen téves álláspontot képviselt, az ezzel való szembenézés Brüsszelben sokkal nehezebben megy, mint Európa más városaiban - vélekedett a politikus. Kitért arra is, Magyarországnak a határvédelem ügyében egyre több szövetségese van.

Az új német kormányt alkotó koalíciós pártok alapelvekről tett nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy a migráció valamennyi formáját bátorítani fogják. Ez rövid távon súlyos következményekkel járhat, és - Németország európai súlyából következően - ez hatással lehet a brüsszeli álláspontra is - mondta Gulyás Gergely.

A miniszter leszögezte, Magyarország mindig elvi kérdésként kezelte a migráció ügyét: a külső határokat meg kell védeni, a zöldhatáron keresztül senki nem léphet az unióba, menekültstátusz pedig csak az első biztonságos országban adható.

Kérdésekre válaszolva kifejtette, a 95-ös oktánszámú benzin és a gázolaj árát három hónapra rögzítik 480 forintban, a döntést ezt követően vizsgálják felül. Az üzemanyagok jövedéki adója az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb, mérsékléséről a kormány már korábban döntött. A jövedéki adó és az áfa csökkentését nem tervezik, ahogy az üzemanyag-kereskedők kompenzálását sem. Az előírást be nem tartó kutakat bezárhatják.

Az üzemagyagárak maximálását közvetlenül tiltó európai szabály nincs, a horvátok jóval magasabb árnál, 550 forintnál határozták meg a benzinárat, ott az Európai Bizottság nem lépett fel - hangsúlyozta a miniszter. Közölte, hogy a kormány napirendjéről semmilyen adócsökkentés nem került le, de fontossági sorrendet kell megállapítani a teendők között, egyelőre a családi adókedvezmények rendszerét, a négygyermekesek szja-mentességét részesítik előnyben.

A minél alacsonyabb adóterhelés az ország érdeke: jövőre lesz szociális hozzájárulási adó csökkentés, „fenntartjuk a csökkentett iparűzési adó tavalyi szabályait”, és a 25 éven aluliaknak sem kell szja-t fizetni - sorolta. Hozzáfűzte, az lenne a jó, ha az állami elvonás mértéke az egyharmadhoz közelítene.

Sem azon nem kell meglepődni, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a baloldal kormányzásának megfelelő nyilatkozatot tesz, sem azon, hogy a piaci viszonyok érvényesítését akarja az energiapolitikában - mondta Gulyás arra a felvetésre, hogy Márki-Zay Péter a rezsicsökkentés ellen kampányol.

Kijelentette, a rezsicsökkentés vitán felül álló teljesítménye a jelenlegi kormánynak, amit a baloldalnak el kellene ismernie, ehhez képest meg akarja szüntetni.

A miniszter felidézte: 2002 és 2010 között a gáz ára a háromszorosára, a villanyáramé a kétszeresére emelkedett, ehhez képest az árak az elmúlt 11 évben 20 százalékkal csökkentek, ami jól mutatja a különbséget.

A kormány fenntartja a rezsicsökkentés eredményeit a lakosság és a kisvállalkozások számára. Az önkormányzatoknak, önkormányzati cégeknek és a közfeladatot ellátó egyházi intézményeknek lehetővé teszi az egyetemes szolgáltatás alá történő bejelentkezést, ami jelentős kedvezményt jelent - tudatta a politikus. Elmondta, ez a lépés a szolgáltatóknak komoly költségeket jelent, melyekhez szükséges indokolt forrásokat az állam biztosítani fogja.

A kiskunhalasi járványkórház bármikor újra megnyitható, amennyiben erre szükség van. Folyamatosan nyomon követik a fertőzési adatokat és az egészségügyi kapacitást. Jelenleg bőségesen elegendő a lélegeztetőgéppel ellátott ágyak száma, és van megfelelő számú orvos és szakdolgozó is. A legtöbb kórházban a tervezett műtétek rendben zajlanak, azok elhalasztásáról a helyi adatok alapján intézményenként döntenek. A második, harmadik hullám során elmaradt műtétek jelentős részét sikerült elvégezni. Amennyiben az elhalasztott elektív műtétek pótlásához többletforrásra lesz szükség, azt a kormány biztosítani fogja - közölte a politikus.

Az egészségügyben dolgozók oltottsága 95 százaléka fölött van, az orvosok között ez az arány még magasabb. Később születhet döntés arról, hogy számukra a harmadik oltást kötelezővé teszik - mondta a miniszter.

Amennyiben a magyar vagy európai uniós hatóság jóváhagyja valamelyik koronavírus elleni vakcina alkalmazását a 5-11 éves korosztály számára, ezt a magyar kormány is lehetővé fogja tenni - tudatta Gulyás Gergely. A jelenleg beadott oltások kétharmada Pfizer - mondta Gulyás Gergely.

A harmadik oltás típusáról ajánlás született, a döntést az oltóorvos hozza meg - mondta a miniszter. Úgy fogalmazott, jobbnak tartja, hogy ha valaki, aki ragaszkodik ahhoz, hogy harmadikként Sinopharm vakcinát kér, megkapja azt, mint ha oltás nélkül távozna.

A miniszter elmondta, orosz kérésre a Szputnyik V hatékonyságára vonatkozó tanulmányt készített a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt kérte, hogy valamennyi oltóanyagról egységesen készüljön ilyen részletes anyag, és azt hozzák nyilvánosságra. Az adatigények kielégítése érdekében tették közzé a területi oltottsági adatokat is a koronavirus.gov.hu-n - jelezte.

  Magyarország volt Európában az első, amely lehetővé tette a harmadik oltás felvételét - mondta a miniszter. A negyedik oltásra vonatkozó kérdésekre válaszolva kifejtette, ez olyan orvostudományi kérdés, melyet folyamatosan vizsgálni kell. Az ehhez esetlegesen szükséges oltóanyag rendelkezésre áll.

Az orvosi okból oltatlanok azonos jogokkal rendelkeznek, mint a védettek, de esetükben éppen egészségügyi állapotukból fakadóan érdemes megfontolni, milyen közösségi rendezvényen vesznek részt - hangsúlyozta.
 Gulyás Gergely kitért arra: az Országgyűlés Fidesz-frakciójában mindenkivel szemben elvárás, hogy oltassa be magát, és ő úgy tudja, az érintett képviselők mindegyike eleget is tett ennek. Oltottak a kormány tagjai, és meglepődne, ha lenne olyan államtitkár, aki nem vette fel az oltást - tette hozzá.

A miniszter az Országgyűlés sajátos alkotmányos helyzetével és a képviselők jogállásával indokolta azt, hogy a parlamenti képviselőknek nem kötelező beoltatniuk magukat.

Gulyás Gergely a járványügyi intézkedések szükségességét firtató kérdésre közölte, hogy születhetnek még újabb döntések, de a kormány a legfontosabbnak azt tartja, hogy mindenki oltassa be magát. Az európai országok többsége, köztük Magyarország nem fertőzöttségi szintekhez köti a járványügyi intézkedések bevezetését. Az ingyenes parkolás újbóli bevezetése nem merült föl - mondta.

A miniszter jelezte, jövő keddre elkészül a felmérés arról, mekkora az átoltottság az iskolákban. Az oltás pedig a megbízási szerződéssel foglalkoztatott óraadó tanároknak is kötelező, ennek jogi környezetét meg kell teremteni - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely a Puskás Arénában sorra kerülő labdarúgó világbajnoki selejtező járványügyi kockázatáról azt mondta, „aki három oltást megkapott, annak a kockázat minimális”, de senkit nem beszélne le a maszkviselésről, mindenki el tudja dönteni, akarja-e hordani, vagy nem. A miniszter az európai adatok és a magyar helyzet ismeretében jó döntésnek nevezte, hogy az október 23-i rendezvényeket korlátozások nélkül lehetett megtartani.

Arra a kérdésre, hogy elszólás vagy megengedett nyilatkozat volt-e Kósa Lajostól az, amikor Pintér Sándor belügyminiszter maghallgatása után közölte, a Belügyminisztérium vette meg a Pegasus kémszoftvert, valamint államtitoksértést követett-e el a fideszes politikus, Gulyás Gergely azt válaszolta, a hatóságnak kell megítélnie, mi minősül bűncselekménynek.

A belügyminiszternek a Pegasus-üggyel kapcsolatos tájékoztatásához tartja magát - szögezte le Gulyás Gergely, rámutatva arra, hogy a titkos információgyűjtésre használt technológiáról, technikai eszközökről egyetlen állam sem ad felvilágosítást. Véleménye szerint a politikai vitának azért része az ügy, mert a baloldali politika és „a magyar újságírás baloldala” azzá tette. Az a fontos, hogy 2010 óta nem volt jogellenes titkos információgyűjtés Magyarországon - szögezte le.

A titkos információgyűjtés során szerzett adatok felhasználása célhoz kötött és szigorúan szabályozott. A technológia fejlődésével a legnagyobb adatgyűjtők az informatikai cégek, esetükben azonban hiányoznak a garanciális szabályok.

A miniszter a budapesti városháza eladásával kapcsolatos hírekre reagálva azt közölte: a baloldali kormányoknak, állam- vagy városvezetésnek hagyománya a privatizáció, az állami vagyon elkótyavetyélése, „ész nélküli felhasználása”. Úgy fogalmazott, a főpolgármesternek - aki egy hét alatt a teljes tagadástól a részleges beismerésig jutott - igazat kellene mondania.

A politikus szerint Karácsony Gergely főpolgármester ígéretei közül a hasznosak közé tartozott az, mely szerint a városházánál működő parkoló helyén parkot hoznának létre. Két év alatt az ügyben azonban nem történt semmi, ennek egyik lehetséges oka, hogy hosszú ideig azt mérlegelték, eladják-e az ingatlant.

Bige Lászlóval kapcsolatban megjegyezte, nem tartja meglepőnek, hogy „egy baloldali milliárdos a baloldal kampányát támogatja”. Arra azonban felhívta az üzletember figyelmét, hogy a kampányfinanszírozásnak megvannak a törvényi keretei.

A miniszter leszögezte, Magyarország azon kevés ország közé tartozik, mely a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó vállalásait teljesíti. Kifejtette, a klímacélkitűzések teljesítése atomenergia nélkül lehetetlen; ennek az unión belüli elismertetése nehéz kérdés, de az atomenergia használatában Magyarország nincs egyedül, Franciaország vezetésével tíz tagállam az uniós intézményekhez fordult, hogy a technológiát klímabarát energiaként ismerjék el.

Amikor a minisztert arról kérdezték, hogy Wahorn András képzőművész egy műsorban „pedofilmentegető kijelentést” tett, azt mondta, a jelenséget és az ilyen jellegű megnyilatkozást minden jóérzésű ember elítéli, elfogadhatatlannak tartja. Kiemelte, hogy január 1-jével lesz pedagógusbér-emelés, s ha a választóktól a következő ciklusra is bizalmat kapnak, kiemelt nagy feladat lehet a pedagógusbér-felzárkóztatás.

Gulyás Gergely a ferihegyi reptérről azt mondta, amennyiben az állam visszavásárolja, szeretnék fejleszteni azt. A reptér tulajdonlása messze túlmutat a gazdasági aspektusokon, mert az nemzetbiztonsági, turisztikai szempont és fontos az országimázs miatt is.

A miniszter kérdésre válaszolva fontosnak nevezte, hogy az Európai Unióval sikerüljön elismertetni a nemzetiségek egyéni és kollektív jogait.

Objektum doboz

Nem kapott választ levelére Orbán Viktor az Európai Bizottságtól

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy továbbra sem kapott választ Orbán Viktor az Európai Bizottságtól, hogy térítsék meg a kerítésépítés költségét.

Elfogadjuk, hogy bocsánatot nem kérnek, de az Európai Bizottság tartozik azzal, hogy a határvédelem költségeit megtérítik - tette hozzá. Önkéntesek is mennek a határra  - mondta Gulyás. Kiemelte: a magyar határon az illegális átlépési kísérletek száma jelentősen megnőtt. 

Gulyás kérdésre elmondta, hogy az EPP-t is örömmel üdvözlik azon politikai erők táborában, akik kiállnak a határok védelme mellett. Örömmel vesszük, ha a magyar állásponthoz többen csatlakoznak, bár öt-hat évvel korábban többeknek nem ez volt a véleménye. 

Kapcsolódó írásaink