Gazdaság

A családosoknak és az agglomerációnak kedvezhet a zöldhitel

Minden olyan kormányzati intézkedés, amely elősegíti a lakóingatlan-állomány fiatalítását, pozitív befolyással van a hazai piacra

Noha egyedülállók is igényelhetik, feltehetően a csokot is igénylő családosok körében lesz kiemelkedően népszerű a zöldhitel. A konstrukció főleg az agglomeráció ingatlanpiacának kedvez.

A családosoknak és az agglomerációnak kedvezhet a zöldhitel
Arra számítanak, hogy egyre magasabb lesz az olyan tudatos vevők aránya, akik a fenntarthatóságot is figyelembe veszik a lakásvásárlásnál
Fotó: MH

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy kétszázmilliárd forintos keretet bocsát rendelkezésre, amely a bevezetés óta benyújtott első igénylések és a szakemberek becslése alapján 8–10 hónapra elegendő. Az igénylők maximum hetvenmilliós kölcsönt vehetnek fel 2,5 százalékos kamattal, legfeljebb huszonötéves futamidőre – emlékeztetett az új termékkel kapcsolatban Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Lapunk kérdésére kifejtette: ennek a kölcsönnek nem feltétele a családalapítás, így akár az egyedülállók is igényelhetik, ezért feltehetően sokan élnek majd a lehetőséggel. Mivel a zöldhitel a csokkal is összevonható, nagy valószínűséggel a két-, illetve többgyermekes családok fogják elsősorban igénybe venni ezt az új támogatási formát. Így kamatmentességre lesznek jogosultak az igénylő kétgyermekes családok a tízmillió, vagy minimum három gyermek esetén a maximum tizenötmillió forintos hitel erejéig, amely összeget a legfeljebb hetvenmillió forintos zöldhitelnek tartalmaznia kell – részletezte.

Benedikt Károly rámutatott, az új hitel nem a befektetőknek fog kedvezni, hanem azoknak, akik ténylegesen odaköltöznek az új lakásba, és minimum tíz évig életvitelszerűen ott is laknak. Elsősorban az agglomeráció további erősödését várják az új terméktől, a vidék további erősödése főleg a kisebb beruházások, iker- és sorházak építése által lesz érzékelhető. Ehhez összességében – az előző évhez képest – harminc százalékot meghaladó lakáshitelpiaci növekedést is becsülnek. A fogyasztói magatartást vizsgálva arra számítanak, hogy egyre magasabb lesz az olyan tudatos vevők aránya, akik a fenntarthatóságot is figyelembe veszik a lakásvásárlásnál, amihez ezúttal már vásárlóerő is társulhat.

Ami a fenntarthatóságot, azaz a zöldjelleget illeti, az elemzési vezető úgy fogalmazott, minél korszerűbb a lakóhelyünk – fel van szerelve például napelemmel, korszerű fűtési rendszerrel, megfelelő hőszigeteléssel vagy új nyílászárókkal –, annál alacsonyabb rezsiköltségekkel kell számolnunk. Ezenfelül a későbbi értékesítés szempontjából szintén jól jönnek ezek a tulajdonságok.

Tapasztalataik alapján ugyanis a fenntarthatóság jegyében épülő lakásokat, házakat nemcsak gyorsabban, hanem akár 5–15 százalékkal drágábban is el lehet adni, bár a magyar ingatlanállomány megújulási rátája még mindig elmarad az EU elvárásaitól. Minden olyan kormányzati intézkedés, ami ezt elősegítheti, illetve javíthatja az arányát, pozitív befolyással van a hazai ingatlanpiacra.

Az ingatlanállományt fiatalíthatja az új konstrukció

A zöldhitel építési telek vásárlására (maximum a hitel ötven százalékáig), valamint új lakás építésére fordítható. Felhasználható már meglévő telken lévő új lakás építésére, félkész (használatbavételi engedély nélküli) lakóingatlan megvásárlására és befejezésére is. Ezenkívül igényelhető még autóparkoló és/vagy –tároló vásárlására az új lakással egyidejűleg, ha azonos a helyrajzi számuk, vagy többlakásos ingatlan esetén azonos lakóépületben (annak udvarán, telkén) található és újrafinanszírozható vele a már korábban igényelt zöldhitel is.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A zöldhitel élénkíti a piacot

ĀA Zöld Otthon Program indulása illeszkedik az év elejétől elérhető otthonteremtő kormányzati támogatások sorába, amelyek jótékonyan hatottak az ingatlanszegmensre