Gazdaság

Emlékérme-kibocsátás a Szegedi Tudományegyetem centenáriuma alkalmából

A Szegedi Tudományegyetem alapításának centenáriuma tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank 10 000 forint névértékű ezüst, valamint 2000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a mai napon a Szegedi Tudományegyetemen. Ezzel egyidejűleg 3 évre stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a két intézmény képviseletében Fendler Judit kancellárasszony és Kandrács Csaba alelnök úr.

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye, 2010-től kutatóegyetem, 2013 óta kiemelt felsőoktatási intézmény, melyet a brit Quacquarelli Symonds (QS) nemzetközi felsőoktatási listája a legjobb magyar egyetemként rangsorol.

Eszmetörténeti gyökerét a Kolozsvári Egyetem 1581-es (440 évvel ezelőtti) alapítása jelenti. 1921-ben, a trianoni békekötés következtében az egyetem Szegedre költözött, ettől az időponttól számítjuk a szegedi felsőoktatás elindulását. Az egyetem tudománytörténeti jelentőségét professzori karának hazai és nemzetközi súlya adja meg. Tanárai közül kiemelkedik Szent-Györgyi Albert, akit az egyetemen végzett kutatásaiért 1937-ben Nobel-díjjal tüntettek ki.

Az emlékérmék előlapján a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala épületének homlokzati ábrázolása látható
Az emlékérmék előlapján a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala épületének homlokzati ábrázolása látható
Fotó: MNB

A Magyar Nemzeti Bank Szegedi Tudományegyetem megnevezéssel 10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét, valamint annak 2000 forint névértékű színesfém változatát bocsátja ki. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el. Az emlékérmék előlapján a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala épületének homlokzati ábrázolása látható, előtérben a Dugonics teret meghatározó szökőkúttal.

Az előlap szélén, félköriratban, fent a „100 ÉVES A SZEGEDI FELSŐOKTATÁS” felirat utal a kibocsátás apropójára. Lent, a szökőkút kávája ívét követve a „MAGYARORSZÁG” felirat olvasható. Az épület ábrázolása fölött, bal oldalon a „2021” verési évszám, jobb oldalon a „BP.” verdejel, középen a „10 000” értékjelzés és az „Ft” rövidítés olvasható. A központi motívumba illesztve, jobb oldalon található az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

Az emlékérmék hátlapi kompozíciójának középpontjában Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós fiatalkori portréja jelenik meg
Az emlékérmék hátlapi kompozíciójának középpontjában Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós fiatalkori portréja jelenik meg
Fotó: MNB

Az emlékérmék hátlapi kompozíciójának középpontjában Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós fiatalkori portréja jelenik meg, melytől balra olvasható a kutató kézjegye. Az emlékérme szélén, köriratban, fent a „SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM”, lent, kissé jobbra csúsztatva a „SZENT-GYÖRGYI ALBERT EGYETEME” felirat teszi teljessé az érmeképet.

Kapcsolódó írásaink