Gazdaság

Munkaerőpiaci sikertörténet Európában

A gyorsabb átoltottságnak köszönhetően az iskolák korábban kinyithattak, mint más országokban, és így a nők is korábban tudtak visszatérni a munkaerőpiacra. A veszélyhelyzet idején lejáró családi ellátások automatikus meghosszabbodása a kisgyermekes szülőket védte az esetleges munkanélküliségtől. Szinte minden ágazat gyorsan regenerálódott, így aztán a magyar cégek nemcsak megtartották a korábbi foglalkoztatottjaikat, hanem új munkahelyeket is teremtettek.

Az Eurostat október 14-én nyilvánosságra hozta az idei második negyedéves foglalkoztatási adatokat – mondta lapunknak Szalai Piroska, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) munkaerőpiaci szakértője. Kifejtette, a hatodik legnagyobb foglalkoztatási rátával rendelkezünk a 20–64 éves korcsoportban. Érdemes emlékezni arra, hogy 2010-ben még a legutolsó helyen álltunk a tagállamok rangsorában. A férfiak a negyedik helyre, a nők pedig a nyolcadik helyre léptek előre a járvány alatt – magyarázta.

Kiemelte: a 2019-es azonos időszaki értékeinkhez képest 3,4 százalékponttal javultunk, és ez a legnagyobb növekedés az unióban. Jelentősen növeli ennek az eredménynek az értékét, hogy mára mindössze tíz tagállam érte el a járvány előtti szintet. Közéjük tartozik a V4-országok közül Lengyelország és Szlovákia is, hazánk mellett.

Mint kiderült: a nők értékeinek javulása 5,6 százalékponttal messze a legnagyobb, a férfiaké pedig egy százalékponttal elmaradva a harmadik legmagasabb Lengyelország és Hollandia után, Franciaországgal holtversenyben.

A mostani járványkezelésünk munkaerő-piaci szempontból Európában valódi sikertörténetnek tekinthető – hívta fel a figyelmet Szalai Piroska, majd hozzátette: ezért történhetett meg az, hogy mi a járvány alatt is előztünk meg tagállamokat, mert nálunk nem esett olyan mértékben a foglalkoztatási ráta, mint számos nyugat-európai országban.

Hangsúlyozta: mindez egyrészt azért volt így, mert hazánkban sokkal korábban elindultak a munkahelyvédelmi programok, és már 2020 harmadik negyedévétől elértük a pandémia előtti 2019-es csúcsévünk azonos időszakának foglalkoztatási szintjét. Másrészt, érdemes hangsúlyozni azt, hogy idén tavasszal a gyorsabb magyar átoltottság hatására szinte minden ágazat gyorsan regenerálódott. Főként az iskolákban most végző fiatalok számára volt ez igazán fontos – mondta a szakértő.

A 20–64 évesek foglalkoztatási rátája
A 20–64 évesek foglalkoztatási rátája
Fotó: Eurostat/Szalai Piroska

Kapcsolódó írásaink