Gazdaság

A vártnál nagyobb kamatemelések várhatók Közép-Európában az infláció miatt

Londoni előrejelzések

Londoni pénzügyi elemzők tegnap közölt egybehangzó előrejelzései szerint a folyamatos inflációs meglepetések miatt az eddig vártnál jóval agresszívabb jegybanki kamatemelések várhatók a közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlegének (BofA Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőstábja a térség pénzügypolitikai kilátásairól összeállított szerdai helyzetértékelésében közölte: felülvizsgált prognózisa szerint Lengyelországban 3,50, Magyarországon 3,90, Csehországban 4 százalékig emelkedik a jegybanki alapkamat 2022-ben.

A ház közölte: azzal számol, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa egyenként legalább 30 bázispontos kamatemelést jelent be két következő kamatdöntő ülésén, november 16-án és december 14-én. Emlékeztettek még, az októberben mért 6,50 százalékos tizenkét havi infláció, valamint a vártnál magasabb maginfláció egyaránt meghaladta a magyar jegybank előrejelzését. Az elemzők szerint a magyarországi infláció összetétele arra vall, hogy az MNB számára is kedvező lenne a forint erősödése.

Kapcsolódó írásaink