Gazdaság

A pandémia után országszerte megélénkült a lakáspiac

Dráguló megyeszékhelyek

A járványhelyzet ellenére is csaknem húsz százalékkal emelkedett az értékesítések száma a lakáspiacon 2021 első negyedévében, adta hírül tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

A pandémia után országszerte megélénkült a lakáspiac
A pandémia után országszerte megélénkült a lakáspiac
Fotó: MH/Katona László

A 2019-es megtorpanás, majd a koronavírus-járvány okozta 2020-as átmeneti visszaesést követően az év elején erőteljes korrekció bontakozott ki, hiszen csaknem tíz százalékkal emelkedett az ingatlanok átlagára a tavalyihoz képest. A budai oldalon az átlagos lakásárak csökkentek, miközben a fajlagos árak enyhén emelkedtek, ami arra utal, hogy a forgalom a kisebb lakások felé mozdult el.

A pesti oldalon a belső kerületekben az átlagos ár csökkent, míg a négyzetméterár nem változott. Ennek ellenére a külső kerületekben mindkét mutató emelkedést jelez. Budapest agglomerációjában viszont hatalmas növekedés volt megfigyelhető 2021 első negyedévében, hiszen ezeken a területeken a 2020-as árakhoz képest tizenhárom millió forinttal emelkedtek az átlagos használt lakások árai.

Hasonló tendencia figyelhető meg a megyeszékhelyeken is, ha nem is olyan drasztikus mértékben, mint Budapest környékén. A használtlakás-piacon a legdrágább megyeszékhely Székesfehérvár volt, amit közvetlenül követett Debrecen, majd Győr. A balatoni agglomerációban az új építésű házak árszintje csaknem nyolc százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest, míg Siófokon a lakások négyzetméterára tizenkét százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kapcsolódó írásaink