Gazdaság

Többen visszaélhetnek a személyijövedelemadó-visszatérítés ügyében

Kéretlen felkérések

Csalókra figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adó-visszatérítés ügyében: a csalók SMS-ben, e-mailen, de akár telefonon is kereshetik a lakosságot, hogy bankkártyaadataikat megszerezzék, a NAV-nak azonban csak a bankszámlaszámra vagy a postacímre van szüksége a visszatérítés kiutalásához – figyelmeztetett Kis Péter András, a NAV szóvivője tegnap az M1 aktuális csatornán.

Elmondta, hogy vagy automatikusan történik az adó-visszatérítés, vagy a NAV honlapján elérhető, úgynevezett visszadó-nyilatkozat kitöltésével. Amennyiben valaki ettől eltérően – például e-mailen kapott linkre kattintva – adja meg a bankkártyaadatait, biztos lehet benne, hogy csalás áldozata lesz – magyarázta.

A NAV szóvivője közölte, az emberek nagy részének, főleg azoknak, akik családi pótlékot kapnak, automatikusan utalják majd vissza az idén befizetett adójukat 2022. február 15-ig. A családi pótlékot folyósító szerv ugyanis elküldi az adó-visszatérítéshez szükséges adatokat a NAV-hoz, így az érintettek bankszámlaszámát vagy postacímét. Azonban akiknek az adatait az adóhivatal nem ismeri, december 31-ig be kell küldeniük az adóhivatalhoz a visszatérítéshez szükséges visszadó-nyilatkozatot – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A kormány megbecsüli a munkavállalókat

ĀMagyarország rendszerváltozást követő első két évtizedének liberális kormányzatai alatt nem volt példa arra, hogy válságok közepette bővüljenek a szociális juttatások