Gazdaság

Nincs energiaválság Magyarországon

A magyar energiapolitika egyszerre garantálja az ellátásbiztonságot és a kedvező lakossági rezsiárakat

Sem áramkimaradás, sem pedig a földgáztartalékok megcsappanása nem fenyegeti Magyarországot. Az elektromos áram a hazai erőművi termelés miatt, a hagyományos termelési módok megmaradásának köszönhetően nem kerül veszélybe, a földgázellátást pedig hosszú távú szerződés garantálja.

Nincs energiaválság Magyarországon
Európa nem találkozott ilyen szintű kihívással, idehaza teljes a biztonság
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Európa a közelmúltban kirobbant energiaválság miatt nehéz tél elé néz. Az elszálló energiaárak már most is problémákat okoznak: a nyugati országokban számos energiaszolgáltató csődbe ment, üzemek korlátozták vagy szüntették be termelésüket, és ahol az állam nem védi hatósági eszközökkel a lakossági fogyasztókat, a háztartásoknak is többszörös áremelkedést kellett elszenvedniük – mondta el lapunk megkeresésére Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője. Kifejtette, a gazdasági nehézségeken túl azonban a rendelkezésre álló szűkös kapacitások kedvezőtlen időjárási körülmények esetén az ellátást is fenyegethetik. Ebből a szempontból a legkiszolgáltatottabbak azok az országok, amelyek nem rendelkeznek megfelelő tartalékokkal – mutatott rá a szakértő.

Ausztria és Németország helyzete különösen kritikus, mert Magyarországgal szemben a gáztárolóik töltöttségi szintje alacsony, az igényeiket nem fedezték előre hosszú távú szerződésekkel, és villamosenergia-mixükben magas a bizonytalan, időjárásfüggő megújuló kapacitások aránya. A növekvő kockázatokkal a két ország vezetői is tisztában vannak, így meg is kezdték a lakosság felkészítését a potenciális ellátási problémákra.

Hortay Olivér kiemelte, Magyarország helyzete jóval kedvezőbb: hazánk gáztárolóinak töltöttségi szintje európai összehasonlításban magas, valamint az energiaválság előtt sikerült megállapodni Oroszországgal a következő hosszú távú gázvásárlási szerződésről, így a belföldi igényeknek megfelelő földgázmennyiség folyamatosan biztosított.

A villamosenergia-ellátásban biztonságot nyújt a kiszámítható termelésre képes Paksi Atomerőmű és a Mátrai Erőmű, így nem valószínű, hogy a magyaroknak ellátásbiztonsági problémákkal kell megküzdeniük.

Hortay Olivér szerint fontos azonban megjegyezni, hogy korábban Európa még nem találkozott olyan méretű kihívással, mint a jelenlegi, így korlátozottan támaszkodhatunk múltbeli tapasztalatainkra – fűzte hozzá. Ráadásul mivel az európai energiapiacok erősen integráltak, egy hosszabb német vagy osztrák áramszünet más országokban is kihívásokat okozhat, amelyek, ha nem is vezetnek az ellátás megszakadásához, gyors és újszerű beavatkozásokat igényelhetnek.

Kapcsolódó írásaink

Ausztria is energiaválságra készül

ĀAz osztrák sajtó már több hete készíti fel a lakosságot egy esetleges áramkimaradásra, nemrégiben a helyi hadsereg is közzétett egy videót a témában