Gazdaság

„A rezsicsökkentés biztonságot teremt”

Az elmúlt időszakban az energiaárak történelmi csúcsot értek el, aminek következtében számos uniós tagállamban az emberek rendkívüli energiaár-növekedéssel néznek szembe. Az energiaárak növekedése miatt kialakult európai energiaválságról vitázott ma az Európai Parlament. Tóth Edina, fideszes EP-képviselő plenáris felszólalásában rámutatott, hogy míg az EU csak passzív megfigyelőként követte az energiaárak emelkedését egyes tagállamok a cselekvés útjára léptek. Kiemelte: Magyarországon nincs fogyasztói energiaár-növekedés, a következetes rezsicsökkentési politika továbbra is a legjobb eszköze a fogyasztói árak alacsony szinten tartásának.

„A rezsicsökkentés biztonságot teremt”
Tóth Edina, fideszes EP-képviselő szerint az elhibázott uniós politikák miatt kialakult egy szűkös kínálat az energiapiacon
Fotó: Európai Parlament

Tóth Edina szerint az elhibázott uniós politikák miatt kialakult egy szűkös kínálat az energiapiacon.

„Mindemellett, az Európai Bizottság helyenként túlzottan ambiciózus klímavédelmi csomagja is fokozta a helyzet súlyosságát!” - tette hozzá.

A fideszes politikus szerint a magyar energiaellátási rendszer kiválóan vizsgázott a koronavírus-járvány alatt, a lakossági energiaár pedig a legalacsonyabb Európában. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy többször bebizonyosodott: az európai és a magyar baloldal a jelenlegi piaci energiaárak és a klímavédelmi ambíciók okozta kihívásokat a rezsiár emelésével kezelné. Ez a hozzáállás súlyosan megkárosítaná a magyar polgárokat, ezért teljes mértékben elfogadhatatlan. Magyarország számára az emberek megfizethető és biztonságos energiaellátása az első.

„Kiállunk az alacsony rezsiárak mellett az elkövetkező időszak élesedő európai politikai vitáiban is” - emelte ki Tóth Edina.

Fontos lenne, ha az Unió is alkalmazná a bevált tagállami modelleket.

„Biztosítani kell uniós szinten, hogy az emberek és a vállalkozások hozzáférhessenek a megfizethető energiához, e nélkül ugyanis az uniós energiapolitika teljes kudarcra van ítélve” - zárta hozzászólását az EP-képviselő.

Kapcsolódó írásaink