Krónika

Ausztria is energiaválságra készül

Az osztrák sajtó már több hete készíti fel a lakosságot egy esetleges áramkimaradásra, amely az energiaválság nyomán alakulhat ki.

Ausztria is energiaválságra készül
Ausztriában készülnek a fűtés esetleges leállására (Képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

Ahogy arról a minap beszámoltunk, a német katasztrófavédelem nemrégiben egy videót tett közzé, amelyben felkészítik a lakosságot, mi a teendő abban az esetben, ha a fűtés leállna. Mint ismert, az Európát sújtó energiaválság miatt Németország igencsak szűkös földgázkészlettel vág neki az idei télnek.

Az Index cikke szerint nyugati szomszédunknál, Ausztriában sem számítanak sok jóra. 

 Az osztrák ORF közszolgálati csatorna csütörtökön hosszas riportban elemezte, mi történik, ha például egyhetes áramszünet következik be, azonban már hosszú ideje foglalkoztatja az osztrák sajtót a kérdés.

Szűk egy hónapja a Kronen Zeitung egy szakértő nyomán például arra figyelmeztetett, hogy az áramszünet bekövetkeztét nem lehet előre jelezni, az azonban bizonyos, hogy az energiatartalékok sok tekintetben már kimerültek, és a mai alternatívák nem állnak összhangban a fogyasztási szokásainkkal.

Néhány nappal később a szövetségi védelmi minisztérium jelentésében „nagyon magasnak” minősítette az áramkimaradás kockázatát Ausztriában. Különösen vészjósló az osztrák mentőszolgálat jelzése, amely szerint áramhiány esetén csak 48 órán át tudnának érdemben működni jelen állás szerint.

Bécsben abban bíznak, hogy egy esetleges áramszünet esetén kvázi szigetként lehetnek ellátva. A Kronen Zeitung akkor arról számolt be, hogy a város számára megoldást jelenthet a simmeringi erőmű.

Október végén a minisztertanácsban fogadtak el törvényt arról, hogy egy új válságközpontot terveznek létrehozni egy széles körű, hosszan tartó áramszünet esetére. Ennek értelmében négy emelet mélyen a Belügyminisztérium alatt, több mint kétezer négyzetméteren építik fel Ausztria válsághelyzetekre való felkészülésének központját.

Ez a tervek szerint egy olyan központ lesz, amely azokra a kérdésekre igyekszik folyamatosan választ adni, hogy milyen az energiabiztonság és az egészségügy helyzete Ausztriában, illetve milyen előkészületekre van szükség, hogyan kell a hatóságoknak eljárniuk, egyeztetniük egymással. Az osztrák fegyveres erők vezetésével stratégiai tartalékként válságtáborokat hoznak létre.

Objektum doboz

Emellett az osztrák hadsereg is közzétett egy videót, amelyben a fegyveres erők segítségnyújtási misszióban nyújtott szolgáltatásai mellett egyebek között olyan elővigyázatossági és védelmi intézkedéseket mutat be, amelyekre érdemes felkészülniük a magánszemélynek. Ahogy az Index cikke megjegyzi, a szövetségi hadsereg egyébként óriásplakátokon is figyelmeztet a közelgő veszélyre.

Kapcsolódó írásaink