Gazdaság

A költségvetés továbbra is biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat

A kormány folytatja a családok támogatására, az adócsökkentésekre és a beruházások ösztönzésére épülő válságkezelést, amelynek köszönhetően a magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. Az eddig meghozott intézkedések következményeként a központi költségvetés 2922,2 milliárd forintos hiánnyal zárt október végén.

A költségvetés továbbra is biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat
A kormány folytatja a családok támogatására, az adócsökkentésekre és a beruházások ösztönzésére épülő válságkezelést
Fotó: MH

2021 első tíz hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2922,2 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2704,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 265,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 47,3 milliárd forintos többletet értek el - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

A központi alrendszer bevételei kapcsán kiemelhető, hogy 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest magasabban teljesültek elsősorban a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek. Elmaradtak az előző évi október végi összegtől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek, köszönhetően a 2020 júliusától megvalósuló 2 százalékpontos tehercsökkenésnek. A bevételek alakulását jelentősen befolyásolják a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett munkaadói kedvezmények, a magasabb bérkiáramlás és az átlagkereset növekedése.

A hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd forintot, a Magyar Falu Programra 156,0 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra pedig 153,8 milliárd forintot fordított a kormány. Ezeken felül a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 94,7 milliárd forintot, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 78,8 milliárd forintot, a vasúti fejlesztésekre 78,5 milliárd forintot, a nemzeti agrártámogatásokra pedig 66,2 milliárd forintot fordítottunk. Ugyancsak jelentősek a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására nyújtott 35,2 milliárd forint összegű, valamint az Egészséges Budapest Programra fordított 29,7 milliárd forint összegű források.

Kapcsolódó írásaink