Gazdaság

Kettősség az építőiparban

Hétindító. Elképzelhető, hogy a jegybank, átértékelve korábbi jelzését, a várt 15 bázispontos emelésnél nagyobb mértékben növeli majd irányadó rátáját novemberi ülésén

Az Egyesült Államokban is az üzemanyagárak hajtják felfelé az inflációt, idehaza az építőipari növekedés mögött kettős trend figyelhető meg. A kormányzati otthonteremtő intézkedések hatása egyértelműen kedvező.

Kettősség az építőiparban
Kínálati szempontból jellemző az alapanyaghiány és az emelkedő költségek
Fotó: MH/Purger Tamás

Holnap publikálja a KSH az októberi inflációs adatot. Szeptemberben a fogyasztói árak éves alapon 5,5 százalékkal nőttek, amely várakozásaink szerint októberben elérhette vagy megközelíthette a hat százalékot. Az infláció alakulásában több tényező játszik szerepet: egyrészt az év elején végrehajtott jövedékiadó-emelések, másrészt a világpiaci olajár alakulása az üzemanyagárakon keresztül, harmadrészt pedig az energiaárak emelkedése, amely a hatósági árak miatt ugyan közvetlenül nem jelenik meg a fogyasztói árindexben, azonban emeli a vállalatok költségeit – fejtette ki lapunknak Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője.

Hozzátette, az emelkedő infláció és a régiós jegybankok (cseh és lengyel) vártnál gyorsabb ütemű kamatemelései nyomán elképzelhető, hogy a jegybank – átértékelve a korábbi jelzését – a várt 15 bázispontos emelésnél nagyobb mértékben növeli majd irányadó rátáját novemberi ülésén és nem várja meg a decemberi Inflációs jelentést.

Elmondta még, ugyancsak holnap teszi közzé a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének októberi helyzetére vonatkozó gyorstájékoztatóját. Ennek keretében várhatóan tovább emelkedett a szeptemberi, mintegy 2300 milliárd forintos pénzforgalmi hiány, azonban a kitűzött 7,5 százalékos GDP-arányos ESA-hiányt ez nem veszélyezteti.

Bevételi oldalról a költségvetés kedvező helyzetben van, mivel a gazdaság újraindulása, a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés pozitív hatással van az adóbevételekre. Kiadási oldalról a gazdaság újraindításával kapcsolatos kiadások, a hazai forrásból megvalósított beruházások, az uniós támogatások előfinanszírozása, a családtámogatások, valamint a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásokra fordított kiadások emelkedhettek.

A szerdai nap talán legfontosabb gazdasági eseménye az októberi inflációs adat közlése lesz az Egyesült Államokból. A világ legnagyobb gazdaságában szeptemberre évtizedes csúcsra, 5,4 százalékra emelkedett a pénzromlás üteme – mutatott rá Molnár Dániel. Az áremelkedésben elsősorban az energiaárak játszanak döntő szerepet. A gyors áremelkedésre válaszul a Fed már döntött az eszközvásárlási programjának visszafogásáról, annak ellenére is, hogy a teljes foglalkoztatás állapotát még nem érte el az Egyesült Államok gazdasága. A magas inflációt a Fed továbbra is átmeneti tényezőkkel indokolja.

Pénteken publikálja a KSH a szeptemberi építőipari adatot. Júliusban és augusztusban csökkent havi alapon az építőipar teljesítménye. Az alacsony bázis miatt éves alapon mindenképpen növekedésre számítanak a Századvégnél. Az építőipart jelenleg kettősség jellemzi: keresleti oldalról magas megrendelés-állomány, míg kínálati oldalról alapanyag-hiány és emelkedő költségek. Hosszabb távon a magas kereslet fennmaradhat az új uniós fejlesztési ciklus beindulásával, valamint a családok számára meghirdetett támogatások (otthonfelújítás, csok) eredményeképp.

Pénteken teszi közzé a KSH emellett a szeptemberi ipari adat második becslését. Az első becslésből tudjuk, hogy az ágazat havi és éves alapon is kismértékben visszaesett, azonban a részletes ágazati bontást vagy a szektor rendelésállományának alakulását a statisztikai hivatal csak később közli. A szeptemberi visszaesésben elsősorban a globális félvezetőhiány miatti járműipari gyárleállások (Suzuki, Mercedes) játszottak közre, míg más ágazatban, mint az élelmiszeriparban, bővült a ter-melés.

Szintén pénteken ismerteti az Eurostat a szeptemberi ipari adatokat az Európai Unió vonatkozásában. Az augusztusi adatok visszaesést mutattak, és a már publikált német statisztika alapján szeptemberben is mérséklődésre lehet számítani az övezet vonatkozásában. Az ipari termelés visszaesésében a chiphiány, az alapanyaghiány, valamint az energiaárak dinamikus emelkedése játszik jelentős szerepet uniós szinten is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom