Gazdaság

Biztató a kereskedelmi forgalom növekedése

Élénkítő hatása lehet a nyugdíjemelésnek, a jövő év elején esedékes szja-visszatérítésnek, és szintén kedvező hatást válthat ki a jövő évben várható béremelés

Pozitív meglepetéssel fogadták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a kiskereskedelmi forgalom szeptemberi mutatóit, amelyekből arra következtetnek, hogy ezek a harmadik negyedévi GDP-adatra is kedvező hatással lehetnek.

Biztató a kereskedelmi forgalom növekedése
A kiskereskedelmi fogyasztás a járvány előtti szintet közelíti
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott jelentése szerint szeptemberben 5,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint komoly pozitív meglepetést hozott a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben, az elemzői konszenzus jóval mérsékeltebb bővüléssel számolt.

Lapunknak küldött kommentárjában rámutatott: a növekedés nem csak az alacsony bázis miatt következett be, mivel az előző hónaphoz képest is érdemi növekedést mutatott a szektor. Az adat egyben azt jelenti, hogy kezd magára találni a kiskereskedelem, és tavasz óta már trendszerű növekedés mutatkozik. Ráadásul az utóbbi hónapok­ban a trend egyre meredekebb, vagyis közelíti a covidkrízis előtti dinamikát – állapította meg Viro-vácz Péter.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedésének szeptemberi gyorsulásában közrejátszott a tavalyi alacsony bázis, főleg a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemben, de nagy szerepe lehetett a turizmus újraindulásának, az emelkedő béreknek és a foglalkoztatásnak is.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a szeptemberi kiskereskedelmi adatokat kommentálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő időszakban ellentétes hatások határozhatják meg a piacot. Negatívan befolyásolhatja a forgalmat az árak emelkedése mellett az esetleges újabb járványkorlátozások bevezetése. Másik oldalról keresletélénkítő hatása lehet a nyugdíjemelésnek, a jövő év elején esedékes szja-visszatérítésnek, és szintén kedvező hatást gyakorolhat a kiskereskedelemre a jövő évben várható béremelés.

A KSH első becslése szerint szep­temberben 2,3 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztítva 1,7 százalékos volt a visszaesés. Az előző hónaphoz, augusztushoz képest 0,3 százalékkal mérséklődött az ipari kibocsátás.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője is azt emelte ki, hogy az előző hónaphoz képest szeptemberben sorozatban negyedik hónapja csökkent a termelés elsősorban az ellátási láncokban kialakult gondok, köztük a chiphiány miatt. Ez pedig leginkább az ipar teljesítményét nagyban befolyásoló járműgyártást, valamint az elektronikai és számítástechnikai eszközök gyártását érinti.

Az ellátási probléma rányomhatja a bélyegét a következő hónapokra is, továbbra is alulteljesítő maradhat az ipar a magyar gazdaságon belül. Németh Dávid hozzátette: az ipar tavaly meglepetést okozott a gyors kilábalásával, most azonban inkább lassulás várható az év utolsó hónapjaiban. Összes­ségében az utolsó negyedévben stagnálásra lehet számítani, így 2021 egészében, nyolc-kilencszázalékos bővülés várható.

Kapcsolódó írásaink