Gazdaság

Szabadalmak, digitalizáció

A kérelmek többségét elektronikusan adják be

Mesterséges intelligenciáról, szoftverekről, szabadalmakról és kényszerengedélyekről is tárgyalnak a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közös IP-konferenciáján.

Szabadalmak, digitalizáció
Pomázi Gyula: Újra kell pozicionálni a hivatalt bizonyos területeken
Fotó: MH/Purger Tamás

A hivatalt az innovációs területek kapcsán újra kell pozicionálni – jelentette ki tegnap Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke tegnap a közös, online is követhető konferencián. Úgy fogalmazott, a digitalizáció nemcsak a járványhelyzet miatt gyorsult fel és volt intenzívebb a hivatalban, de szem előtt tartják azt is, hogy egyre könnyebb és hatékonyabb legyen a partnerek számára a működés. Hozzátette, megugrott az elektronikus ügyintézések száma, aránya.

Szólt arról is, a nemzeti úton benyújtott bejelentések száma 2021 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest a legtöbb oltalmi formánál tovább növekedett. A növekedés a nemzeti szabadalmi bejelentéseknél 6 százalék, a nemzeti védjegybejelentéseknél 12 százalék, a bejelentett formatervezési mintáknál (design-oltalom) 53 százalék volt, miközben a pandémia miatt a bejelentések számának csökkenésére számítottak. 

Pomázi Gyula kiemelte: a gazdaságélénkítés keretében további segítséget jelent a szabadalommal bíró vállalkozásoknak a szabadalmi fenntartási díjak egyes részeinek eltörlése, valamint csökkentése is. Hozzátette: tisztán kell látnunk, hogy a hazai gazdaság csak akkor tudja megtartani lendületét, ha a szellemitulajdon-védelem területén is lépést tart a fejlett gazdaságokkal. Az elnök beszédében kitért arra a nemzetközi eredményre is, hogy Magyarország csatlakozott a lisszaboni megállapodás eredetmegjelölésekről és földrajzi jelzésekről szóló genfi szövegéhez, valamint az év eredményeként emelte ki a szerzői jogi törvény júniusi elfogadását is.

A további előadások a szabadalom, a védjegy, a versenyjog és a szerzői jog tárgyában zajlottak.

Kapcsolódó írásaink