Gazdaság

Jövőre is magas ütemű növekedés várható

A beruházások bővülése, az erősödő exportteljesítmény, a növekvő keresetek és a csúcson lévő foglalkoztatás egyaránt alátámasztják, hogy a magyar gazdaság kiállta a válságot – jelentette ki Varga Mihály a Figyelő TOP 200 című konferenciáján. A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet: sikeresnek bizonyultak a gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedések, ennek eredményeként a növekedés mértéke idén rekord magas lehet, elérheti a 6,8 százalékot, és jövőre is folytatódhat a magas ütemű bővülés - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Jövőre is magas ütemű növekedés várható
Varga Mihály pénzügyminiszter a Figyelő TOP 200 gálaestjén a Bálna Budapestben
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A magyar gazdaság teljesítményét nemcsak a gazdasági mutatók, hanem a külső megerősítések is alátámasztják: tovább mérséklődött az országkockázati felár, a nagy hitelminősítők is kedvező értékeléseket adtak, a Moody's felminősítette Magyarországot, emellett öt helyet lépett előre hazánk az IMD versenyképességi rangsorában is – sorolta Varga Mihály.

A miniszter kitért arra: a rendkívüli helyzet ellenére folytatni kell azt az országépítő munkát, amelynek eredményeként hazánk az unió legjobb országai közé kerülhet. Ezért a gazdaságpolitika továbbra is a családok támogatására, a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére, valamint az adók csökkentésére fókuszál.

Fontosnak nevezte, hogy a gazdaságvédelem során kiemelt hangsúlyt kapjon a versenyképesség emelése és a beruházások ösztönzése, ezért a kormány segíti azoknak az iparágaknak a megerősödését, amelyek a jövőben a növekedés további forrását jelentik. A válságkezelésben fontos szerepük van a hazai nagyvállalatoknak is, mert a segítségnyújtás számos formájával járultak hozzá a járvány hatásainak csökkentéséhez - szögezte le Varga Mihály. Mint mondta: Európában az egyik leggyorsabban fordítottuk a visszaesést növekedéssé, azonban még számos kihívással kell szembenéznünk.

A tárcavezető a kihívások között említette a koronavírus 4. hullámát, az energiaárak és az infláció alakulását, valamint a munkaerőhiányt. A miniszter hangsúlyozta: a kormány hosszú távú szerződésekkel biztosítja a magyar gázellátást és minden olyan törekvés ellen fellép, amely plusz terheket róna a magyar családokra.

Az infláció alakulását érintően várhatóan az idei év végéig ugyan még kitarthatnak a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok, a jövő év közepéig folyamatos csökkenés mellett normalizálódik a helyzet. A munkaerőhiány a meglévő tartalékok kiaknázásával, a képzési programok támogatásával, illetve a hatékonyságjavító technológiai fejlesztésekkel enyhíthető.

Kapcsolódó írásaink