Gazdaság

Felminősítette Magyarországot a Coface hitelbiztosító

A Coface felminősítette a magyar gazdaságot, így az eddigi A4 helyett mostantól A3-as besorolással látta el, amely megegyezik Szlovákia, Csehország és Lengyelország kategóriájával - tájékoztatta a hitelbiztosító csütörtökön az MTI-t.

A közleményben a felminősítést azzal magyarázták, hogy bár vannak kockázatok, összességében a kedvezőbb tényezők vannak többségben Magyarországon.

A világgazdaságban tapasztalható áremelkedés a magyarországi inflációt is felpörgette, s felfelé húzza az árindexet a munkaerőhiány, a béremelkedések, valamint az üzemanyagárak drasztikus drágulása - állapították meg. Jelezték azt is: az infláció szempontjából kulcskérdés, hogy a fogyasztók, köztük a háztartások meddig hajlandóak megfizetni a magasabb árakat.

A Coface megemlítette, hogy továbbra is erősödő kereslet jellemző a magyar gazdaságra, de a kínálati oldal ezzel sok területen, például a járműiparban nem tud lépést tartani.

Ficsor Dezső, a Coface Magyarország vezető elemzője a közlemény szerint elmondta, hogy az ellátási láncban kialakult problémákra a monetáris eszközök kevésbé hatékonyak, így szakmai egyeztetések szükségesek ahhoz, hogy továbbra is tempós növekedési pályán maradjon a magyar gazdaság.

A jobb kockázati besorolás segíti az üzletfelek egymás közötti szállítói hitelezéseit, jobb fedezeti arányokat biztosíthat a vállalatok belső és külső finanszírozási lehetőségeihez - olvasható a közleményben.

A hitelbiztosító a harmadik negyedéves világgazdasági elemzésében arról írt, hogy a koronavírus-járvány okozta sokk után megindult az élénkülés. A fejlett országokban a szolgáltatások kaptak nagy lendületet, a fejlődő gazdaságok közül pedig az exportorientáltaknak kedvez a helyzet. Ugyanakkor a gyors növekedésnek gátat szabnak az ellátási és termelési láncokon belül kialakult problémák, melyek felhajtják az árakat, ezáltal megnehezítik az értékesítést.

A globális gazdaság növekedést mutat, részben a feldolgozóipar élénkülése, az elektronikus eszközök és alapanyagok iránti kereslet felfutása miatt - ismertették. Az ágazati tendenciákat tekintve azokban az országokban, ahol a legmagasabb az oltási arány, a korlátozások enyhítése magával hozta, hogy a lakossági fogyasztás olyan fizikai érintkezést igénylő szolgáltatások felé tolódik el, mint a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szabadidős tevékenységek. A turisztikai ágazat ugyanakkor továbbra is jelentős kihívásokkal néz szembe.

A globális szinten látható áremelkedés eredményeként világszerte felgyorsult az infláció. Az eurózónában 13 éve nem látott szintre, 3,4 százalékra nőtt, az Egyesült Államokban ugyancsak 13 éves szintre, 5,4 százalékra emelkedett az árindex. A Coface szakértői szerint a fejlett országokban várhatóan hamarosan a csúcsára ér az infláció, de a kockázatok várhatóan tovább növekednek majd.

Kapcsolódó írásaink